Troostboeken Een zaag die vastzit in de borstkas

Liefde doet lijden. Boeken, films, liedjes en sites bieden verlichting. Geef toe: nergens huilt een mens lekkerder uit dan bij het orgel van Al Green. Bieden hulahoop-milkshakes geen uitweg meer, dan valt altijd nog naar arsenicum te grijpen, net als Emma in ‘Madame Bovary’.

1Johann Wolfgang Goethe: Het lijden van de jonge Werther (1774)Werther houdt van Lotte, maar Lotte trouwt met Albert: ‘Hij kwam thuis, nam zijn knecht, die hem wilde bijlichten, de kaars uit de hand en ging alleen naar zijn kamer, huilde luid hoorbaar, praatte op heftige toon in zichzelf, ijsbeerde driftig door het vertrek en liet zich ten slotte geheel gekleed op bed vallen.’ De volgende morgen schreef Werther aan Lotte dat hij snel zou sterven.

2Gustave Flaubert: Madame Bovary (1856) Emma Bovary krijgt een brief, verstopt in een mand met abrikozen, waarin haar geheime minnaar Rodolphe zegt dat hij zal vertrekken. Dit bezorgt haar een zenuwaanval en haar man Charles, de saaiste huisarts van Europa, wijkt 43 dagen niet van haar zijde; de apotheker suggereert dat zij wellicht overgevoelig is voor het fruit. Bij haar volgende liefdesverdriet zal Emma naar arsenicum grijpen.

3Doeschka Meijsing: Over de liefde (2008)Niet alleen dat zij door haar jongere vriendin verlaten wordt voor een oudere man slaat Pip uit het lood, vooral dat iedereen van haar rampspoed op de hoogte was. ‘Ik had geen rekening gehouden met de buitenwereld, de wijnranken van roddels en geruchten die om me heen aan het zoemen waren, de vrienden en kennissen die schichtig tegenover me begonnen te doen.’

    • Arjen Fortuin