Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Statistiek saai? CBS-cijfers komen tot leven op de kaart

Nergens ter wereld is het postcodesysteem zo fijnmazig als in Nederland. Gemiddeld delen slechts 38 mensen één postcode. Wie meer weet over een postcode, weet dus meer over wie daar woont. En wie iets weet over alle 430.000 postcodes, weet zo’n beetje alles van Nederland.

Er staat een schat aan informatie op deze kaart en het kan even duren voordat alles is geladen.

Nergens ter wereld is het postcodesysteem zo fijnmazig als in Nederland. Gemiddeld delen slechts 38 mensen één postcode. Wie meer weet over een postcode, weet dus meer over wie daar woont. En wie iets weet over alle 430.000 postcodes, weet zo’n beetje alles van Nederland.

Sinds vorige maand is deze wetenschap voor iedereen te downloaden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een bestand vrijgegeven met een groot aantal demografische gegevens. Van 75-plussers tot eenoudergezinnen en van allochtonen tot alleenstaanden. Wie al deze postcodes op een kaart zet, kan tot op straatniveau de soms opmerkelijke tegenstellingen zien binnen de Nederlandse steden en dorpen.

Arm en rijk bijvoorbeeld wonen soms op een steenworp van elkaar. De termen ‘aan de goede kant’ en ‘aan de slechte kant’ kunnen op veel plaatsen gebezigd worden. Neem de Oudedijk in Rotterdam, bij metrostation Voorschoterlaan. Aan de noordkant van de dijk zijn de inkomens 3.000 euro hoger dan aan de zuidkant.

Of neem de Erasmusweg in Den Haag. Dat is een keiharde grens tussen een wijk met een in meerderheid allochtone bevolking en het bijna geheel blanke Wateringen.

In een nieuwe stad als Hoofddorp valt meteen het verschil op tussen de wijken uit de jaren zeventig, en de straten van latere datum. Het zijn allemaal eengezinswoningen, maar in de oudere wijken zijn alle kinderen uitgevlogen. In de nieuwste straten daarentegen is de geboortegolf nog maar net begonnen.

En wat zijn toch die kleine plukjes 65-plussers in de grote steden, waar voor de rest vooral alleenstaande twintigers, dertigers en veertigers wonen? Dat zijn aanleunwoningen, bejaardenhuizen en verpleegcentra. Of hofjes, zoals Om en Bij in de Haagse Schilderswijk.

Met deze interactieve kaart is het mogelijk in te zoomen op alle plekken van Nederland.