Rutte blijft zwijgen over PVV-meldpunt - CDA tevreden met uitleg

Netherlands Prime Minister Mark Rutte gets into a car after leaving a European Union summit at the EU headquarters on January 30, 2012 in Brussels. European leaders today called for an accord "by the end of the week" on a 130-billion euro ($171-billion) bailout for Greece as well as a debt writedown from private investors. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Netherlands Prime Minister Mark Rutte gets into a car after leaving a European Union summit at the EU headquarters on January 30, 2012 in Brussels. European leaders today called for an accord "by the end of the week" on a 130-billion euro ($171-billion) bailout for Greece as well as a debt writedown from private investors. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Premier Rutte: het is mijn site niet. Foto AFP / Georges Gobet

Premier Rutte weigert opnieuw afstand te nemen van het PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen. “De specifieke actie van de website komt niet van mij. Ik ga niet elke actie van een politieke partij becommentariëren”, zo zei Rutte vanmiddag in de Kamer.

De oppositie riep Rutte vandaag in de Kamer tijdens het wekelijkse vragenuur ter verantwoording. Op vragen van Kamerlid Eddy van Hijum schetste Rutte dat de recente komst van de Oost-Europeanen zowel voordelen als problemen oplevert.

Tot ergernis van de oppositiepartijen zei hij:

Ik ga niet bij elk stuk rood vlees dat Wilders de arena in slingert, reageren. [...] Ik maak hier volstrekt duidelijk dat de site niet van ons is. Laten we het niet te groot maken.”

Update 16.38 uur: Regeringspartij CDA is tevreden over de uitleg die Rutte vanmiddag gaf. Gisteren leek het CDA te verlangen dat Rutte expliciet afstand zou nemen van het meldpunt – en daarmee van de gedoogpartner – maar Sybrand van Haersma Buma verklaarde vanmiddag tevreden te zijn met de reactie van Rutte.

‘Rutte krijgt vijf kansen, maar weigert’

In tegenstelling tot het CDA zijn de oppositiepartijen niet tevreden met de uitleg van Rutte. PvdA-Kamerlid Diederik Samson in een reactie:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Rutte krijgt 5 kansen om te doen wat een Premier moet doen. Staan voor grondwet, voor alle Nederlanders en voor eenheid. Hij weigert. #bizar

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren De rapen zijn gaar bij het vragenuur. De premier moet art 1 grondwet verdedigen. Hij moet verbinden. Er is commotie in Europa. Rutte: “ach”.

D66-Kamerlid Wassila Hachchi:

Twitter avatar WassilaHachchi Wassila Hachchi Zwakke reactie @MinPres #meldpuntPVV #vragenuur
Premier, het gaat niet om “gewoon een partij”, dankzij #PVV mag u in het Torentje zitten.

Rutte in lastig parket

Het PVV-initiatief brengt Rutte in een lastig parket. Enerzijds wil hij niet in botsing komen met gedoogpartner PVV, maar anderzijds riskeert hij machtsverlies in de Europese Unie.

Tien ambassadeurs van Oost-Europese landen in Nederland hebben in een open brief hun zorgen geuit over het meldpunt. Zij noemen het initiatief van de PVV “onmiskenbaar discriminatoir en denigrerend” en verzoeken de Nederlandse regering afstand te nemen van het initiatief.

Neelie Kroes: meldpunt belachelijk idee

Eurocommissaris en partijgenoot van Rutte, Neelie Kroes, schreef vandaag op haar blog dat het “belachelijk [is] om te denken dat Nederland en de EU er beter van worden als we op een website anderen gaan aangeven”.

‘Of Rutte dit kan volhouden ligt aan toenemende druk vanuit Brussel’

NRC-politiek redacteur Erik van der Walle in een reactie op het optreden van Rutte vandaag:

“Hoewel een fors deel van de Kamer wil dat Rutte afstand neemt van de website, houdt hij gewoon vast aan zijn lijn. En daarom viel hij vanmiddag opnieuw in herhaling. Hij neemt de PVV en hun meldpunt niet in bescherming, maar benadrukte nog eens dat het zijn website niet is. Of hij dat kan volhouden ligt aan eventuele toenemende druk vanuit Brussel. Binnen VVD-kringen vindt iedereen het idee van een meldpunt belachelijk. Maar cruciaal aan al die reacties is, dat niemand Rutte oproept om er afstand van te nemen.

“Eventueel kan niet Rutte zelf, maar een minister alsnog met een hard oordeel komen. Het kabinet spreekt immers met één mond. Dat gebeurde vorige maand ook toen Wilders de hoofddoek van de koningin in Oman bekritiseerde. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken nam haar in bescherming. Rutte wees vervolgens naar die reactie. Dankzij de brief van de buitenlandse ambassadeurs kunnen Rutte en Rosenthal deze aanpak herhalen.”

Vandaag in NRC Handelsblad waarom Rutte zich wel of niet moet distantiëren van de PVV (digitale editie).