Revolutie in India: bruid eist een wc

Geen wc in haar nieuwe woning? Daar was de net gehuwde Anita Narre in het Indiase dorp Ratanpur niet van gediend, ook al ontbreekt het honderden miljoenen Indiërs aan hetzelfde comfort. Ze vertrok onmiddellijk. Ze zou pas terugkeren, liet ze haar nieuwe echtgenoot weten, als er een toilet was. Pijnlijk, want zijn spaargeld was op. Gelukkig kon er met een lening van de dorpsraad alsnog worden voorzien in een eenvoudige sanitaire voorziening.

Juist voor vrouwen is het ontbreken van wc-hokjes een nijpend probleem. India is preuts. Van de vrouwen wordt verwacht dat ze hun behoefte zoveel mogelijk ongezien doen, in bosjes of achter muurtjes. De actie van Anita Narre was het begin van een omwenteling. Andere vrouwen in het dorp in de centrale deelstaat Madhya Pradesh lieten zich door haar voorbeeld inspireren en eisten ook hun eigen wc. Vandaar dat er de afgelopen negen maanden tachtig toiletten aangelegd zijn in het dorp, dat in totaal 326 huishoudens telt. Nog eens honderd bewoners hebben zich al tot de dorpsraad gewend voor steun bij de aanschaf van hun wc.

Een hulporganisatie was zo onder de indruk van de onverzettelijkheid van Anita Narre dat ze haar een beloning van ruim 6.000 euro toekenden voor „haar dappere besluit”.

Inmiddels is in sommige Indiase deelstaten de aanleg van toiletten in woningen verplicht gesteld. Hiervoor zijn meer fondsen van overheidswege beschikbaar dan vroeger.