Project Ballack in Leverkusen is mislukt

De verwachtingen waren hoog toen Ballack in 2010 terug-kwam bij Bayer Leverkusen. Nu zit de vedette op de bank.

Onderwerp/Subject: Bayer 04 Leverkusen - Europa League Reklame: Club/Team/Country: Bayer 04 Leverkusen Seizoen/Season: 2010/2011 FOTO/PHOTO: Bayer 04 Leverkusen's Michael BALLACK on the bench. (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: $48 ±1298620900940 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS PICS UNITED

Sportredacteur

Rotterdam. De Duitse voetballer Michael Ballack voelde zich al een vedette toen hij nauwelijks nog iets had gepresteerd. „Hem kan je niets meer vertellen. Hij is al wereldkampioen”, foeterde zijn ervaren ploeggenoot Christian Ziege twaalf jaar geleden op de toen 23 jaar oude speler. Tijdens het EK voetbal in 2000 had de jonge Ballack, een wisselspeler nog, op de training bijna dagelijks zijn medespelers te kijk gezet met technische hoogstandjes.

Michael Ballack voelt zich nog steeds een vedette. Hoofdschuddend verliet de speler van Bayer Leverkusen vorige maand het veld toen hij na zestig minuten werd gewisseld in de wedstrijd tegen FC Mainz. Ballack werd uitgefloten door zijn eigen supporters en negeerde trainer Robin Dutt bij het verlaten van het veld. Hoe kún je mij wisselen, leek hij te denken.

Sindsdien zit Ballack in Leverkusen op de reservebank. De verwachtingen waren hooggespannen toen de routinier in 2010 terugkeerde bij zijn oude club, maar de successen bleven uit. Vanavond mist Ballack door een blessure sowieso een van de belangrijkste duels van het seizoen voor Leverkusen, de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona in de achtste finales van de Champions League.

De beste Duitse voetballer van zijn generatie is een vedette in verval. De directeur van Bayer Leverkusen, Wolfgang Holzhäuser, verklaarde twee weken geleden zelfs het „Project Michael Ballack” volkomen mislukt. „We kunnen concluderen dat onze verwachtingen niet juist waren”, zei Holzhäuser tegen de tabloid Express. Hij zei ook „teleurgesteld” te zijn in Ballack. De directeur van Leverkusen had na de wisselbeurt aan de voetballer gevraagd om in een interview iets aardigs te zeggen over trainer Butt. Ballack weigerde, het conflict escaleerde.

Bij zijn club is Ballack nu op een zijspoor beland, net als bij het nationale team van Duitsland. In juni vorig jaar maakte bondscoach Joachim Löw bekend dat hij Ballack niet meer zou oproepen. Löw wilde jonge voetballers de kans geven, meldde hij in een persverklaring. Ballack, die tot voor het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika aanvoerder was van Die Mannschaft , maar kort voor het toernooi zwaar geblesseerd raakte, was verrast.

Ballacks carrière heeft altijd een tragische kant gehad. De voetballer, die opgroeide in het Oost-Duitse Chemnitz, maakte veel successen mee. Hij werd in 1998 op 21-jarige leeftijd voor het eerst landskampioen met Kaiserslautern. Daarna verhuisde hij naar Bayer Leverkusen, waar hij echt doorbrak. Hij werd vervolgens drie keer kampioen met Bayern München in Duitsland, en later nog eens met Chelsea in Engeland.

Ballack was een bijzondere voetballer, helemaal in Duitsland. Groot en sterk en tegelijkertijd uitzonderlijk technisch. Het Duitse loopvoetbal gold eind jaren negentig als ouderwets, Ballack was de vernieuwer. Plotseling liep er een begaafde Duitse spelverdeler in de Bundesliga. Een spelverdeler die ook ballen kon afpakken, een fijne techniek paarde aan een groot loopvermogen en duelkracht. En Ballack kon doelpunten maken, heel goed zelfs. In 98 interlands voor het Duitse elftal scoorde hij 42 keer. Het moyenne van een topspits.

Ballack won alleen nooit een internationale prijs. Met Bayer Leverkusen verloor hij in 2002 de finale van de Champions League, met Chelsea in 2008 nog een keer. Als speler van Duitsland verloor hij de finale van het EK in 2008 van Spanje en was hij geschorst toen zijn team op het WK 2002 in de finale van Brazilië verloor. Dravers als Oliver Neuville en Dieter Hamann speelden zonder Ballack niet veel klaar.

Ondanks zijn grote talent riep Ballack in zijn vaderland lang dubbele gevoelens op. Bij Ballack ging het allemaal zo gemakkelijk dat hij altijd een stapje harder leek te kunnen lopen, maar dat deed hij niet. Het ontbrak de elegante voetballer aan Kampfgeist, was de voornaamste kritiek. In 2000 verspeelde hij met Leverkusen het kampioenschap toen de ploeg op de laatste speeldag met 2-0 verloor en Ballack een keer in eigen doel schoot. In 2002 greep Leverkusen opnieuw net naast de titel, en verloor de ploeg ook de finales van de Champions League en de Duitse beker. Sterspeler Ballack, die in een artikel in tijdschrift Der Spiegel al eens was omschreven als ‘te mooi, te rijk en te vrijpostig’ werd gezien als een van de hoofdschuldigen in het sportieve drama.

De ommekeer kwam toen de middenvelder in de halve finales van het WK 2002 met een overtreding een grote kans voor gastland Zuid-Korea ongedaan maakte. Ballack kreeg geel en wist dat hij de finale zou missen. Keeper Oliver Kahn troostte hem en een paar minuten later maakte de middenvelder het winnende doelpunt. Niet zijn doelpunten, maar zijn opoffering maakte Ballack uiteindelijk geliefd.

Ballacks populariteit groeide alleen maar toen een jong Duits elftal op het wereldkampioenschap in eigen land (2006), onder bezielende aanvoering van Ballack zelf en coach Jürgen Klinsmann, verrassend goed voetbalde. Het team strandde in de halve finales, maar had het land in vervoering gebracht. Duitsland kon na het toernooi, zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog, weer trots zijn op zichzelf.

Ballacks enkelblessure voor het WK in 2010 kreeg de proporties van een nationale ramp. ‘De enkel van de natie’, schreef de Süddeutsche Zeitung bijvoorbeeld. Maar Die Mannschaft bleek zonder Ballack beter te kunnen voetballen dan verwacht. Het team had dan wel geen sterspeler, maar wel een fris spelend team waarin plotseling andere spelers uit de schaduw van de ster stapten. Na het WK kreeg de voormalig aanvoerder ook geen uitnodiging meer van bondscoach Löw. Het devies ‘alle ballen op Ballack’ is tegenwoordig achterhaald, concludeerde tijdschrift Der Spiegel onlangs. In het moderne combinatievoetbal lijkt geen plaats meer voor ouderwetse spelverdelers als Ballack. Die houden het spel op.

Aan het eind van dit seizoen verlaat Ballack Leverkusen, volgens geruchten in de Duitse pers om in de VS te gaan spelen. Het EK in Polen en Oekraïne zal hij zeer waarschijnlijk niet meemaken. De tragiek past bij Ballacks carrière. Duitsland behoort tot de titelfavorieten, maar de speler die het team jarenlang vrijwel in zijn eentje overeind hield, is er niet meer bij.

    • Dolf de Groot