Over de haag

Van harte hè. Echt leuk

Hoera. De premier is jarig. Hij wordt 45 jaar. „Er is natuurlijk wel de gebruikelijke aubade bij het Torentje”, grapte Rutte. „En daarna een staatsontvangst met defilé voor het Catshuis. Alle gebruikelijke festiviteiten vinden plaats.” Uitgebreid stilstaan bij zijn verjaardag is er niet bij, meldt de RVD echter droogjes. Daar is de premier ook de man niet naar, zegt een woordvoerder. Wat hij dan doet? „Het is een werkdag met veel afspraken, zoals alle andere dagen.”

Van Gent, mag dat?

GroenLinkser Ineke van Gent wil zich „met passie” en in „duidelijke taal” uitspreken, staat op de eigen website. In de praktijk blijkt ze, voorzichtig gesteld, een voorliefde voor het stijlmiddel cliché te hebben. In een debat: „Hoeveel onderzoeken en ouders met de handen in het haar moeten er komen voordat de minister en het CDA en de VVD wakker worden? Is de minister nu eindelijk bereid uit zijn ivoren toren te treden...” En, even later: „Ook hierbij steekt de minister zijn kop in het zand als een struisvogel.”

Ons een zorg

In de categorie sneu: de curator van het failliete antroposofische zorgcentrum Zonnehuizen heeft beslag laten leggen op het kleed- en spaargeld van jonge uit huis geplaatste cliënten. Die suggestie wekte althans staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. De curator stuurde echter meteen een verklaring: de bánk heeft de rekeningen geblokkeerd, niet de curator. Slordige formulering van de bewindsvrouw? Hoe dan ook: de kinderen kunnen niet bij hun geld.

Intussen, op het net (1)

Op website Amsterdam Post een stuk met de kop „Ik hoop dat de executie van de nazislamitische hoeren Femke Halsema, Jolande Sap, Karin Dekker, Ineke van Gent en Claudia de Breij verloopt als die van...” De auteur zinspeelt erop dat hij de politici en cabaretière iets wil aandoen. „Meen ik wat ik hierboven schrijf?”, schrijft hij. „Dat is een moeilijke ethische kwestie. Ik weet niet precies wanneer er een omslag is gekomen, want vroeger was ik niet zo. Vol haat, bedoel ik.” Het is 12.000 keer gelezen.

Intussen, op het net (2)

Meteen discussie natuurlijk. PVV-senator Marcel de Graaff reageerde met enig begrip en Femke Halsema ging er vol in op Twitter. Uiteindelijk besluit ze dan toch maar een film te gaan kijken, weliswaar na een verzuchting. „Jakkes, weer eens een avondje noodgedwongen bezig gehouden met de onwelriekende marginale internetmeute die vrijheid verwart met intimidatie.”

Onze jongens in Venlo

Dreigende oorlog met Iran, Afghanistan dat verder wegzakt en vergeet ‘onze’ strijd tegen de Somalische piraten niet. Maar wat is volgens de Defensie-site het belangrijkste nieuws over defensie? De haven van Schiermonnikoog ijsvrij gemaakt. Het leger stopt met laag vliegen in delen van vijf natuurgebieden. En, stop de persen, drie garageboxen en zeven woningen in Venlo zijn doorzocht.

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.