Ouders in Oudenbosch krijgen tips na ontvoering

Tips om met je kind te praten over de schrikwekkende ontvoering en vermoedelijk seksueel misbruik van een vijfjarig meisje in Oudenbosch, vorige week donderdag. Die kregen bijna negentig verontruste ouders gisteravond tijdens een informatieavond van de GGD West-Brabant .

De besloten avond was georganiseerd door Halderberge, de gemeente waar het dorp Oudenbosch (12.000 inwoners) onder valt. Behalve psychologen van de GGD waren ook de politie en de burgemeester aanwezig. De avond was één van de maatregelen om de onrust onder de bevolking weg te nemen.

Het meisje werd een uur na haar ontvoering weer vrijgelaten, maar de dader loopt nog vrij rond. De politie surveilleert extra bij basisschool De Klinkert en peuterspeelzaal Hummelhonk. Ouders mogen hun kind voorlopig tot in de school wegbrengen en er wordt overdag extra gecontroleerd of de schooldeuren gesloten zijn.

De politie zoekt met 25 rechercheurs „onverminderd verder” naar een lichtblauwe auto, een Ford Ka, waarin het meisje werd meegenomen om daarna waarschijnlijk seksueel te zijn misbruikt. De dader had drie keer eerder getracht meisjes mee te nemen. Vanavond roept de politie op televisie de hulp in van het publiek om de zaak op te lossen.

Ouders die gisteravond bijeenkwamen hoorden dat het belangrijk is om zelf met je kind te spreken over de ontvoering. „Wees niet bang voor uw eigen gevoelens en durf ze te uiten. Wel is het belangrijk dat u uw emoties in de hand hebt en niet totaal overstuur overkomt op uw kind.” Andere tips uit de folder die verstrekt werd: schrik niet van vragen en geef altijd antwoord. Stel zelf vragen. Bespreek regels, maar maak uw kind niet bang. Ook belangrijk is ‘omgaan met geheimen’. „Geheimen waar je bang van wordt, zijn niet leuk. Ook als iemand zegt dat je straf krijgt als je een geheim doorvertelt, is dat een Niet Leuk geheim.”