Opnieuw zware beschietingen in Syrische stad Homs - humanitaire ramp dreigt

Screenshot van een Youtubefilmpje dat 13 februari 2012 op het internet verscheen, waarin rook en vuur afkomstig van de beschietingen in de Syrische stad te zien zijn. Foto Reuters

Troepen van de Syrische president Bashar al-Assad zijn opnieuw ten strijde getrokken tegen rebellen in de Syrische stad Homs. Het zouden de zwaarste beschietingen tot nu toe zijn, meldt persbureau AP.

Burgers van Homs zijn het slachtoffer van een humanitaire crisis, schrijft persbureau Reuters. Er is al dagen een tekort aan brandstof en voedsel in de derde grote stad van Syrië, waar ruim één miljoen mensen wonen. De meeste winkels zijn gesloten door de onophoudelijke beschietingen en raketvuur. Hierdoor zijn inwoners gedwongen binnen te blijven.

Arabische Liga wil nieuwe VN-resolutie

De Arabische Liga heeft vandaag onder leiding van Saudi-Arabië opgeroepen tot een nieuwe VN-resolutie om hun vredesplan kracht bij te zetten. Stemming over het voorstel zouden morgen of overmorgen al kunnen plaatsvinden, melden bronnen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters, dat het voorstel voor de VN-resolutie heeft ingezien, lijkt het op de resolutie die op 4 februari door China en Rusland werd afgewezen.

Resoluties waarover in de Algemene Vergadering van de VN wordt gestemd hebben geen “legale status” zoals resoluties binnen de VN-Veiligheidsraad wel hebben. In de Algemene Vergadering bestaat ook geen vetorecht, maar de gevolgen van het negeren van een resolutie zijn dan ook kleiner dan de mogelijke gevolgen van het negeren van een resolutie van de Veiligheidsraad. Het aannemen van deze nieuwe VN-resolutie over Syrië zou daarom vooral symbolische waarde hebben.

Oproep voor nieuwe resolutie komt na kritiek VN

De oproep komt nadat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, gisteren de VN-Veiligheidsraad bekritiseerde om hun inzet voor de Syrische bevolking. Volgens Pillay doet de Veiligheidsraad te weinig om het geweld in Syrië te stoppen.

Gisteren was de uitkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de Veiligheidsraad gefaald heeft omdat de resolutie over Syrië niet werd aangenomen. Dit heeft de Syrische overheid volgens de Vergadering “aangemoedigd een blinde aanval op Homs te lanceren.”

Ook legde gisteren de Arabische Liga in Kairo een nieuwe resolutie vast, en werd definitief dat de afgebroken waarnemersmissie niet wordt hervat.

Al dagen dodelijke bombardementen in Homs

Het is de elfde dag op rij dat Homs het doelwit van geweld is. Troepen van de Syrische president Bashar al-Assad nemen de stad al dagen onder vuur om de delen die de rebellen hebben ingenomen terug te krijgen. Sinds de VN-resolutie werd afgewezen na een veto van China en Rusland is Homs het toneel van zware belegering. Volgens mensenrechtengroepen zijn er al honderden doden gevallen, maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging.

    • Judith Laanen