Oost-Europese ambassadeurs in open brief: neem afstand van PVV-meldpunt

Tien ambassadeurs van Oost-Europese landen in Nederland uiten in een open brief hun zorgen over het door de PVV in het leven geroepen ‘Meldpunt Midden en Oost Europeanen’. Het meldpunt is “onmiskenbaar discriminatoir en denigrerend”.

Het initiatief wakkert de negatieve beeldvorming over een specifieke groep EU-burgers binnen de Nederlandse samenleving aan zonder feitelijke onderbouwing, schrijven de ambassadeurs van Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië.

Volgens de ambassadeurs wijzen statistieken “duidelijk uit dat onze landgenoten in aanzienlijke mate bijdragen aan de groei van de Nederlandse economie en aan de Nederlandse begroting”. Hun landgenoten ‘pikken ook geen werk in’ van Nederlanders. Een van de steunpilaren van de Europese Unie, waar Nederland juist zoveel profijt van heeft gehad, is immers het recht op vrijheid van arbeid, aldus de ambassadeurs.

De ambassadeurs schrijven verder dat het meldpunt niet met oplossingen komt en de samenwerking die daarvoor nodig is, niet aangemoedigd wordt. In hun ogen gold Nederland jarenlang als voorbeeld van vrijheid en tolerantie. Nederland zou dit positieve imago moeten vasthouden, schrijven ze.

Ze sluiten af met de uitnodiging aan Nederland en zijn politieke leiders om zich te distantiëren van het “verwerpelijke initiatief”.

Niet de eerste kritiek op het meldpunt

Het meldpunt werd afgelopen woensdag geïntroduceerd en kreeg toen al de wind van voren van de Poolse ambassade. Ook Nederlandse politici reageerden erop: Sap noemde het namens GroenLinks ‘stemmingmakerij’.

Binnen het Europees Parlement zou het meldpunt bovendien het beeld bevestigen dat men al heeft van Nederland, meldt de NOS:

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen betitelde het gisteren als “vulgair en misselijkmakend”, Hij zei: “Het is een gotspe. Als VVD in het Europarlement nemen we er afstand van”.

Rutte bleef gisteren echter, ondanks toenemende druk, bij zijn weigering afstand te nemen van het PVV-meldpunt. Volgens hem gaat het om een website van de PVV, niet van het kabinet.

PVV wil klachten door onafhankelijke partij laten onderzoeken

Volgens de PVV zijn er inmiddels - zes dagen na de start - zo’n veertigduizend klachten over Midden- en Oost-Europeanen binnengekomen via het meldpunt. Mogelijk worden die onderzocht door een onafhankelijk bureau, zei PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar gisteravond in Nieuwsuur.

De partij verwacht sterker in de schoenen te staan als de resultaten van het meldpunt door een onafhankelijke partij zijn bekeken.