Onderzoeker kan zijn fruitvliegjes nu invriezen

Het gewone fruitvliegje (Drosophila melanogaster) kan nu ook de vriezer in. Tsjechische biologen zijn erin geslaagd het veelgebruikte labdier in te vriezen en weer tot leven te wekken. Na een dieet van het aminozuur proline ontwikkelde 9 procent van de ingevroren larfjes zich tot volwassen fruitvlieg, melden zij vandaag in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Proline voorkomt dat water bevriest tot ijskristallen. In plaats daarvan vormt zich een glasachtige gelei. Eerder lieten de Tsjechen al zien dat noordelijke fruitvliegsoorten proline gebruiken om winters te overleven, maar of dezelfde truc zou werken bij het van oorsprong tropische fruitvliegje was onbekend.

Invriesbare fruitvliegjes staan hoog op het verlanglijstje van genetici. Zij kunnen de insecten dan op elk gewenst moment gebruiken. Nu kost het nog veel tijd om mutantenlijnen te kweken en onderhouden.