Noord-Korea overlegt over kernwapens met Verenigde Staten

Voor het eerst sinds de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il (op 17 december 2011) gaat het land nucleair overleg voeren met de Verenigde Staten. De bijeenkomst tussen de landen vindt volgende week plaats in het Chinese Peking.

De Amerikaanse gezant Glyn Davies ontmoet op 23 februari de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye Gwan, zo meldde persbureau AP gisteravond. Het overleg vormt de derde ronde van bilaterale nucleaire gesprekken na ontmoetingen die ongeveer een half jaar geleden plaatsvonden. De landen stonden vlak voor de dood van Kim Jong-Il op het punt een overeenkomst te sluiten om het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma te beëindigen in ruil voor Amerikaanse voedselhulp.

Deze donatie had de eerste grote toenadering moeten zijn na maanden van geheime besprekingen. Het akkoord was vlak na het overlijden van de leider in gevaar gezien de onzekere politieke periode die aanbrak na de opvolging van Kim door zijn zoon, Kim Jong-Un. NRC