Nieuwe coach én kansen

De Nederlander Huta Galung won gisteren in Ahoy in de eerste ronde van ex-topspeler Ivan Ljubicic uit Kroatië. Met dank aan zijn vrouw, die hem een nieuwe coach adviseerde.

Het was zijn vrouw die deze zomer tegen hem zei: het moet nu maar eens gebeuren met die tenniscarrière van je. En toen coach Stefan Ehritt-Vanc en het Nederlandse talent Thomas Schoorel uit elkaar gingen, was het ook weer zijn vrouw die zei: niet te lang wachten, hoor.

Jesse Huta Galung (26) voelde altijd al een ‘klik’ met de trainer die zijn tennismaatje vorig jaar keurig had afgeleverd in de top honderd van het mondiale tennis. Met Ehritt-Vanc slaat Huta Galung nieuwe wegen in, na drie jaar waarin de top honderd in beeld was, maar nooit werd gehaald.

„Een nieuwe coach kan net de laatste factor zijn”, sprak Huta Galung zondag na zijn gewonnen Davis-Cuppartij in Den Bosch. „Als je drie jaar met iemand hebt gewerkt en het is steeds net niet, moet je toch eens kijken of het op een andere manier wel lukt. Dat klinkt hard maar ja, ik moet wel presteren. Ik moet wel geld verdienen.”

De investering werd in Rotterdam Ahoy gisteren uitbetaald. Ivan Ljubicic, de voormalige nummer drie van de wereld en tweevoudig finalist bij het ABN Amro-toernooi, legde het af tegen de slagen van de Nederlander die zo diep is afgezakt op de wereldranglijst. Huta Galung won met 7-6 en 6-3 van de 33-jarige Kroaat.

Na de persconferentie sprak Huta Galung in de spelerslounge punt voor punt de wedstrijd door met Ehritt. Dit ging goed, dat kon beter, de „approach” was uitstekend. Huta Galung: „Hij legt structuur in mijn tennis en geeft heel duidelijk aan hoe ik mijn punten moet pakken. En het klikt goed op het mentale vlak en hij heeft een disciplinaire aanpak die mij aanspreekt. Geen gezeik.”

En discipline zal nodig zijn. Voor Huta Galung is er een lange weg af te leggen, vanaf plaats 237 op de wereldranglijst. Via het kwalificatietoernooi plaatste hij zich vorige maand voor de Australian Open. Het was op een winderige bijbaan in Melbourne in de eerste ronde al gebeurd met de Haarlemmer. Maar hij stond er toch maar mooi, zo kort na de operatieve verwijdering van een zwevende botsplinter in zijn elleboog.

Die blessure verpestte grotendeels zijn najaar waarin hij met Ehritt-Vanc al grote stappen had willen maken. Toch was het niet alleen verloren tijd. „Het is altijd fijn van zo’n blessure dat je weer even een beeld van jezelf kan maken. Om te kijken waar je staat en wat je wilt bereiken.”

In de met 5-0 gewonnen Davis-Cupwedstrijd tegen Finland mocht hij afgelopen weekend pas acteren toen de beslissing (3-0 tussenstand) al was gevallen. Non-playing captain Jan Siemerink zag het niet eerder in hem zitten. In een trainingspartijtje had hij het zwaar afgelegd tegen Thiemo de Bakker, mogelijk zijn tegenstander in de volgende ronde van het ABN Amro-toernooi.

Op de hoofdbaan in Ahoy had Huta Gulang gisteren naar eigen zeggen maar één game last van nervositeit. Hij brak de service van Ljubicic al vroeg in de wedstrijd. Op 3-2 volgde een korte inzinking. Hij kwam met 0-40 achter, knokte zich terug tot 40-40, maar leed na een dubbele fout toch verlies op eigen service.

Die teleurstelling kreeg geen vat op Huta Galung. Tot en met de tiebreak gaf hij niets meer weg en in de tweede set kwam hij tot zijn beste tennis. Met twee formidabele backhand passeerslagen verschafte hij zich op 4-3 twee breakpoints, waarvan hij de laatste benutte. Een ace op matchpoint bracht Ahoy op de banken.

Tot dan had het Rotterdamse tennispubliek, bij gebrek aan aansprekende namen op de openingsdag, vooral genoten van een trainingsessie van Roger Federer.

    • Bart Hinke