Neelie Kroes: waarom geen meldpunt voor blondjes?

European Digital Agenda Commissioner-designate Neelie Kroes of the Netherlands waits to address the European Parliament Industry, Research and Energy committee in Brussels January 14, 2010. Candidates for posts in the next European Commission will be closely questioned on policy and plans to pull Europe out of economic crisis when the European Parliament opens confirmation hearings next week. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS)
European Digital Agenda Commissioner-designate Neelie Kroes of the Netherlands waits to address the European Parliament Industry, Research and Energy committee in Brussels January 14, 2010. Candidates for posts in the next European Commission will be closely questioned on policy and plans to pull Europe out of economic crisis when the European Parliament opens confirmation hearings next week. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS) Neelie Kroes: meldpunt voor Oost-Europeanen is belachelijk. Foto Reuters / Thierry Roge

“Heb je altijd een hekel gehad aan blond haar? Geef blondjes direct aan”, schrijft Eurocommissaris Neelie Kroes op haar blog, verwijzend naar het PVV-meldpunt voor Oost-Europeanen.

Als premier Rutte zich er niet over uitlaat doe ik het wel, moet Kroes gedacht hebben.

‘Wat kunnen we hierna verwachten? Doet je vrouw vervelend, geef haar aan!’

Neelie Kroes in niet mis te verstane bewoordingen op haar blog:

Het is altijd makkelijker om anderen de schuld te geven, maar schuldkwesties lossen problemen bijna nooit op. Het is belachelijk om te denken dat Nederland en de EU er beter van worden als we op een website anderen gaan aangeven.

Wat kunnen we hierna verwachten? Doet je vrouw vervelend? Vergeet Valentijnsdag – log in en geef haar aan!
Heb je altijd een hekel gehad aan blond haar? Geef blondjes direct aan!

Even serieus.
Ik weet niet hoe u er in staat, maar openheid en tolerantie, hard werken en vertrouwen hebben in anderen zijn mijn waarden. Ik weet dat de mensen die naar Nederland komen hard werken en dat velen van ons afhankelijk zijn van hun bijdragen. Dat is niet iets om aan te geven of af te danken in deze moeilijke tijden.

Het meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen werd afgelopen woensdag door de PVV geïntroduceerd en kreeg toen al de wind van voren van de Poolse ambassade. Tien ambassadeurs van Oost-Europese landen in Nederland uiten in een open brief hun zorgen. Zij noemen het meldpunt “onmiskenbaar discriminatoir en denigrerend” en verzoeken de Nederlandse regering afstand te nemen van het initiatief.

Rutte neemt geen afstand van meldpunt

Rutte blijft echter, ondanks toenemende druk, bij zijn weigering afstand te nemen van het PVV-meldpunt. Volgens hem gaat het om een website van de PVV, niet van het kabinet.