Nee, gezond is het niet, werken naar 'Londen'. Maar dat is niet anders

Birgit Ente werd zaterdag in Boedapest tweede bij de wereldbekerwedstrijd in de klasse tot 48 kilogram. Daarmee toonde de 23-jarige judoka vormbehoud aan sportkoepel NOC*NSF en lijkt ze op weg naar de Olympische Spelen in Londen.

1 Wat scheid je van de Spelen?

„De beste veertien van de geschoonde ranglijst van de wereldjudobond plaatsen zich voor ‘Londen’. Ik sta nu veertiende en moet de komende weken zorgen dat ik dat blijf. Dat kan bij wereldbekerwedstrijden, maar ik denk dat het pas echt is beslist na de EK in april. Ik sta nu elk weekend ergens anders in Europa op de mat, zaterdag in Düsseldorf. Mede door een schouderblessure ben ik pas laat punten gaan verzamelen, maar ik geef mezelf 80 procent kans me voor de Spelen te plaatsen.”

2Heeft het volle programma nog lichamelijke gevolgen?

„Met normale trainingen erbij zou het niet erg zijn elk weekend volle bak te gaan. Maar mijn standaardgewicht is 53 kilo en dat kan ik met dit wedstrijdprogramma niet met vet terugbrengen, dus moet het met vochtverlies. Ik drink nu nog geen liter per dag, een dag voor de wedstrijd een halve liter. Ook moet ik elke dag mijn zweetpak aan en hardlopen op de cardioband. Het is hard werken, gezond is het niet, maar dat is niet anders. Ideaal zou zijn een dag voor de wedstrijd één kilo af te vallen in een warm bad. Dat hoop ik bij de Spelen te kunnen, in plaats van me zo te moeten forceren.”

3Cor van der Geest, technisch directeur van de bond, zei na de WK in augustus dat je „een wijntje en een zakkie chips moest laten staan” en een topsportmentaliteit moest krijgen.

„Ik ben het niet helemaal eens met zijn kritiek. Het kwam over alsof ik elke week in de kroeg sta en op een lolletje leef. Dat is absoluut niet zo. Ik heb niet eens puf om uit te gaan en wil al mijn energie gebruiken voor de Spelen. Mijn sociale leven staat op een nulpunt. Ik kan door het wedstrijdprogramma alleen niet zo perfectionistisch zijn als ik zou willen. Dat heb ik Cor ook verteld en hij heeft zijn mening al wat bijgesteld.”

4Denk je wel eens aan een overstap naar de klasse tot 52 kg?

„Dat is iets wat ik na de Spelen zal overwegen. Mijn lichaam moet na Londen tot rust komen en een normale vochtbalans krijgen. Als ik dan standaard 51 kilo blijk te zijn, blijf ik op een verantwoorde manier in deze klasse. Maar als het meer is, wil ik mezelf niet nog eens vier jaar kwellen.”

5 Betekent een overstap ook veranderingen op de mat?

„Ja. Voor deze klasse met kleine, vlugge judoka’s ben ik vrij lang. Het is moeilijk onder tegenstanders te komen voor een schouderworp. Daarbij moet ik nu voor sparringpartners vooral naar het buitenland. De meisjes hier staan met gestrekte armen tegen de muur in plaats van dat ze wat proberen, dan kunnen ze na afloop zeggen dat ze niet van Birgit hebben verloren. Daarom spar ik vooral met jongens tot zeventien jaar, die durven tenminste te judoën.”

    • Michiel Dekker