Mr Xi Goes To Washington

China's Vice President Xi Jinping smiles during a discussion with U.S. and Chinese business leaders at Beijing Hotel in Beijing, in this August 19, 2011 file photograph. A Communist "princeling" fond of small town America and Hollywood war dramas, and brusque critic of Western pressure with a daughter at Harvard, Chinese leader-in-waiting Xi Jinping embodies his nation's contradictory ties with the United States. Xi's visit to the United States next week will enhance his aura of readiness to lead China from late this year. It could also set the mood for the next decade that he is likely to serve as president, an era when Sino-U.S. relations face deep and potentially troublesome shifts. REUTERS/Lintao Zhang/Pool/Files (CHINA - Tags: POLITICS BUSINESS HEADSHOT) REUTERS

Toekomstige Chinese leiders hoeven nooit op verkiezingscampagne, maar als de Chinese president-in-opleiding, Xi Jinping (58), zich op de tribune van de basketbalwedstrijd LA Lakers-Phoenix Suns laat fotograferen, komt hij daar toch verdacht dicht bij in de buurt.

Het leukste onderdeel van Xi’s reis naar de VS, die gisteren is begonnen, heeft ook tot doel hem voor een internationaal en nationaal publiek neer te zetten als een vlotte, sportieve kerel, het tegendeel van de houterige, altijd strak gesteven president Hu Jintao.

Ook Xi’s bezoek op Valentijnsdag aan het Witte Huis heeft veel weg van een verkiezingscampagne Chinese stijl. Xi met president Obama, Xi met vicepresident Joe Biden, Xi met minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, Xi met de leiders van het Congres en van Amerika’s belangrijkste staten en bedrijven: het past allemaal in de mediastrategie om de toekomstige leider van de Communistische Partij van China aan de wereld te presenteren.

‘Mr Xi Goes To Washington’ op een moment dat de Amerikaans-Chinese relaties kampen met een „vertrouwenstekort”. Dit eufemisme gebruikte de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Cui Tiankai vorige week in Shanghai om de wederzijdse argwaan, het onbegrip en de denderende ruzies over brandende kwesties zoals Syrië en Iran te kenschetsen.

Xi, wiens bezoek aan de VS bevestigt dat hij de toekomstige leider is van China als Hu Jintao begin 2013 met pensioen gaat, ontmoet vandaag Amerikaanse politieke leiders die van kiezers en tegenstanders het verwijt krijgen ‘soft on China’ te zijn. Obama, Biden en Clinton zijn bovendien slecht te spreken over het recente Chinese veto in de VN-Veiligheidsraad tegen een Syrië-resolutie.

Zelf komt Xi uit een nerveuze omgeving die zich opmaakt voor een machtswisseling en waar kritiek op de harde, contraproductieve aanpak van Tibetanen en van andersdenkenden niet wordt geaccepteerd. Xi weet dat tijdens Amerikaanse verkiezingscampagnes over China stellingen worden betrokken die na de verkiezingen meestal snel vergeten zijn.

Maar of dat opnieuw gebeurt, weet China opeens niet meer zo zeker, want in de State of the Union heeft Obama harder optreden tegen vermeende oneerlijke Chinese handelspraktijken aangekondigd.

De verwijten dat China Amerikaanse banen ‘steelt’ en ten koste van de VS een supermacht wil worden, klinken in alle hoeken van de Amerikaanse politiek en niet alleen in een verkiezingsseizoen. Dat het Amerikaanse bedrijfsleven zelf verantwoordelijk is door fabrieken naar China te verplaatsen en dat Amerikanen daarvan profiteren in de vorm van goedkope producten en lage inflatie wordt daarbij vaak vergeten.

Xi zal zijn gehoor daar zeker aan herinneren. Het doel van zijn bezoek is Amerika gerust te stellen over China’s economische en militaire bedoelingen. „Ongeacht alle veranderingen in de internationale situatie, ongeacht alle kwesties van voorbijgaande aard, blijven wij vastbesloten en standvastig het Amerikaans-Chinese partnerschap verder te ontwikkelen”, aldus Xi. Daar willen Obama, Biden, de Amerikaanse generaals en andere leiders het graag met hem over hebben.

Hoe gaat Xi straks regeren? Gaat hij de Chinese economie verder liberaliseren? Miljoenen Chinezen, die internetten en de media volgen, luisteren en kijken – net zo nieuwsgierig als de Amerikanen – mee vanachter de digitale Grote Muur.

Correspondent China

    • Oscar Garschagen