Moody’s verlaagt kredietwaardigheid zes EU-landen

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagt de rating van zes Europese landen en zet het vooruitzicht voor drie andere op ‘negatief’. Foto AFP / Thomas Coex

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagt de kredietwaardigheid van Italië, Portugal, Spanje, Slowakije, Slovenië en Malta. Dat betekent dat het voor die landen duurder wordt om geld te lenen.

De onzekerheid over hervormingen binnen eurolanden en de slechte economische vooruitzichten hebben volgens Moody’s meegewogen bij het herzien van de ratings.

De financiële markt baseert het vertrouwen in de kredietwaardigheid van landen voor een belangrijk deel op het oordeel van de beoordelingsbureaus. Standard & Poor’s en Moody’s zijn daarin de grootste, Fitch is iets kleiner. Medio januari trok S&P de rating van negen eurolanden, waaronder Frankrijk en Italië, naar beneden.

Volgens Moody’s moeten ook Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk zich zorgen gaan maken. Zij hebben in de boeken van Moody’s nog een AAA-rating, maar het vooruitzicht wijzigde van ‘stabiel’ naar ‘negatief’.

    • Peter Zantingh