Minder geld Hermitage

Yasmina Aboutaleb

. De Amsterdamse wethouder Gehrels (Cultuur, PvdA) heeft de eenmalige subsidie aan museum de Hermitage verlaagd naar 450.000 euro. De Hermitage kan niet meer rekenen op het voorgenomen bedrag van 600.000 euro.

De subsidie is bestemd voor het tijdelijk tentoonstellen van zeventig werken uit het Van Gogh Museum als dat vanaf oktober verbouwd wordt. Gehrels wilde de helft van de geplande subsidie, drie ton, besteden aan het kopen van museumkaartjes voor de Hermitage voor Amsterdamse minima. Dit gaat niet meer door.

Gehrels komt hiermee de gemeenteraad tegemoet die zeer kritisch was over de subsidie. Een meerderheid vond het niet de verantwoordelijkheid van de gemeente om de Hermitage, een private onderneming, te steunen. Bovendien worden het komende jaar veel kleinere kunstinstellingen in de stad flink gekort, luidde het argument.

GroenLinks en VVD, die nodig zijn voor een meerderheid in de raad, zeggen met dit voorstel van de wethouder nu wel te kunnen leven. VVD-raadslid Marja Ruigrok: „Ideaal is het niet. Maar de Van Goghs niet zichtbaar houden in de stad is slecht voor de economie. We hebben allemaal belang bij een oplossing.”

GroenLinks benadrukt dat met de verlaagde subsidie de Hermitage meer inspanning moet leveren om sponsors te vinden; de gemeente betaalt nu nog voor eenderde mee aan het drie maanden tentoonstellen van de Van Goghs. „We vinden nog steeds dat musea niet zomaar bij de gemeente moeten aankloppen voor hulp. Maar ons punt hebben we nu wel gemaakt.”

    • Yasmina Aboutaleb