Met de muis kies je hoe personage ontbijt

Tussen twee filmschermen zakt een wit gordijn naar beneden. De zaal is afgeladen. De interactieve film Order wordt in Rotterdam eenmalig gepresenteerd. Filmmaker Olivier Otten bedient de rechterkant, grafisch ontwerper Daphne Heemskerk de linkerkant. Beide kanten hebben een eigen geluidsinstallatie. Als je goed luistert, hoor je twee filmtracks.

Het verhaal verloopt in Order lineair maar tijdens de keuzemomenten wordt de sfeer bepaald. Welk radiostation kies je ’s ochtends? Wat neem je bij het ontbijt te drinken? Neem je wel of niet de telefoon op? Deze week staat de film online (www.selfcontrolfreak.com/order), voor iedereen thuis gratis te spelen.

De film bestaat uit vijf episodes: vijf dagen. Elke dag bestrijkt ongeveer 10 minuten. Het personage Selfcontrolfreak, gespeeld door Otten, is een Kafkaiaans figuur die leeft in een grijsgroene wereld. In deze gestileerde omgeving brengt hij zijn eenzame dagen door, gevangen in zwijgzaamheid, wachtend op berichten van zijn geliefde, eindeloos sloffend langs grauwe flats en half afgebroken huizen. Met de muis kan de kijker kiezen bij wie Selfcontrolfreak aanbelt en wat hij meemaakt.

Multimedia-designer Olivier Otten (1979) experimenteert vanaf zijn studie aan het Sandberg Instituut (2003) met interactieve video, vaak met zichzelf in de hoofdrol. Ook hier is Otten, als Selfcontrolfreak, de protagonist. In korte clips kan de toeschouwer grapjes met hem uithalen, door bijvoorbeeld met de muis zijn hoofd in een emmer water te duwen.

Voor Order werkte Otten samen met een grote groep Rotterdamse kunstenaars en ontwerpers aan zijn eerste interactieve lange speelfilm. Het levert een zorgvuldig gemaakt geheel op, met kraakhelder geluid en fraai vormgegeven sets. Zelfs de krant die Selfcontrolfreak leest is een grafisch genot. Een aanrader om te spelen, let op de details.

Ine Poppe

    • Ine Poppe