Liefdesverdriet is geen zuivere emotie

‘Liefdesverdriet is een onderschat probleem’, zegt de consulent. Al ziet de kunstenaar ook een pluspunt: ‘Ik kan er munt uit slaan.’ Vanavond houden ze een protestavond tegen liefdesverdriet.

De zanger: kijken naar de maan

Spinvis (51) „Ik vind liefdesverdriet een ijdele gemoedstoestand. Je zwelgt in zelfmedelijden, maar de kern van de zaak is dat je niet kunt accepteren dat een ander jou niet wil. Dat is narcistisch.

„Ik begrijp dat het aantrekkelijke kanten heeft, het drama en verlangen, maar ik vind het geen zuivere emotie. Als ik liefdesverdriet meemaak, spreek ik mezelf streng toe. Natuurlijk, het is verdrietig, maar echte liefde kan ook van één kant komen. Ik kan houden van, zonder antwoord te verwachten.

„Als onderwerp voor liedjes vind ik liefdesverdriet geslaagd. De teksten van mijn laatste cd, Tot ziens, Justine Keller, waren een poging het fenomeen te doorgronden. De pijn, de tranen, het nachtenlang kijken naar de maan. Allerlei sentimenten komen erin terug: afscheid, eenzaamheid, angst alleen te blijven. En, ook aantrekkelijk voor een tekstschrijver, je valt van de ene emotie in de andere, van hoop naar reddeloze wanhoop. Die verwarring is onaangenaam om te ervaren, maar mooi om te beschrijven.

„Teksten over liefdesverdriet zijn het meest geslaagd als je het verdriet erin kunt voelen, zonder dat het benoemd wordt. Juist de poging het te beheersen, vind ik honderd keer poëtischer en schrijnender dan het letterlijk benoemen.”

Liedje: ‘Il Faut Savoir’ van Charles Aznavour

    • Hester Carvalho