Liefde over de grens is lastig

Let’s make loveNed. 2, 20.25 - 21.15 uur

Op Valentijnsdag kijken we naar de liefde. Naar de liefde tussen twee mensen uit verschillende landen. Zoals de Ghanese Mambee en Peter uit Het Gooi. Hij is de enige van zijn vrienden met een zwarte vrouw. Hij vindt haar veel mooier dan een blonde vrouw. En ze ruikt lekkerder.

De Nederlandse Katja en de Marokkaanse Mohammed zijn 25 jaar bij elkaar. Toen ze net samen waren, dachten familieleden nog dat hij haar mee zou voeren naar een tent in de Sahara. Of zulke dingen. Ze wonen in Nederland en inmiddels is iedereen gewend.

De gemengde stellen komen in hoog tempo voorbij. Korte, mooie portretjes van relaties. Je zou meer van elk stel willen weten. Maar daar hebben interviewers Frénk van der Linden en de Turks-Nederlandse Fidan Ekiz geen tijd voor. Hup, naar het volgende gemengde stel.

Gemengde liefde is vaak lastig, blijkt uit de verhalen. Maar toch. Het kan prima. Dat laten de stellen ons zien.

Hoogleraar demografie Jan Latten haalt ons ruw uit de droom. Gemengde relaties komen bar weinig voor: 90.000 stellen, op de 4,2 miljoen in Nederland. Ook in de liefde is iedereen vooral op zoek naar zichzelf. De hitlijst: Surinaams-Nederlands (19.000), gevolgd door Antilliaans-Nederlands (9.000). Dan volgende de Thaise bruidjes met Nederlandse mannen (6.000). Marokkaans-Nederlandse en Turks-Nederlandse stellen staan niet eens in de topdrie.

Sheila Kamerman

    • Sheila Kamerman