Kramer zinspeelt nu op vertrek ploeg-Kemkers

Sven Kramer sluit niet uit dat hij na afloop van dit seizoen vertrekt bij de TVM-schaatsploeg van coach Gerard Kemkers. „Het is zeker geen een-tweetje dat ik bij TVM blijf”, zegt hij vandaag in een interview met het blad NUsport.

Het contract tussen Kramer en TVM loopt na dit seizoen af. „Ik kijk om me heen”, stelt de Fries, die verschillende opties zegt open te houden. Een daarvan is een eigen commerciële schaatsploeg, zoals in 1995 zijn provinciegenoot Rintje Ritsma deed met Sanex. Ook flirtte Kramer in het verleden al eens speels met de Noorse CBA-ploeg van eigenaar Rolf Hauge en coach Peter Mueller. Afgelopen weekeinde liet hij bij wereldbekerwedstrijden in Hamar aan de Noorse media opnieuw weten niets uit te sluiten. „Als ze interesse hebben, moeten ze me benaderen.”

Kramer (25) maakt sinds de zomer van 2005 deel uit van de ploeg van coach Kemkers. Van 2007 tot en met 2010 werd hij vier keer Europees en vier keer wereldkampioen allround. In Vancouver volgde olympisch goud op de vijf kilometer maar zag hij goud op de tien kilometer door zijn vingers glippen door een fout van zijn coach. Vorig seizoen ontbrak Kramer wegens fysieke en mentale problemen op het ijs. Dit seizoen maakt hij een sterke comeback, resulterend in zijn vijfde Europese titel in Boedapest, begin januari.

TVM-directeur Arjan Bos kondigde direct na het toernooi aan te gaan praten over contractverlenging. Kramer acht een nieuwe samenwerking met TVM niet uitgesloten. Geld zal volgens hem niet de doorslag geven. In de aanloop naar de Spelen van Sotsji 2014 zoekt hij de juiste omgeving om ‘gemotiveerd en scherp’ te blijven. Opvallend is dat de teammanager van TVM, Patrick Wouters van den Oudenweijer, sinds mei 2010 ook zaakwaarnemer van Kramer is.

De TVM-kopman zet zichzelf met zijn uitspraken maximaal onder druk voor de WK allround komend weekeinde in Moskou. Als hij voor de vijfde keer wereldkampioen wordt, komt Kramer op gelijke hoogte met vooroorlogse recordhouders Oscar Mathisen en Clas Thunberg.