Kortkolom buitenland

Doden bij gevechten tussen stammen Libië

Tripoli. Bij gevechten tussen stammen in het zuidoosten van Libië zijn de afgelopen 48 uur 17 doden en 20 gewonden gevallen. Dat heeft de Nationale Overgangsraad, die Libië bestuurt, bevestigd. Volgens tribale bronnen gaat het om botsingen tussen de Zwai en de Tobu’s, die zondag in de stad Kufra met lichte wapens begonnen maar waarbij later raketten werden ingezet. Tobu-bronnen zeggen dat de Zwai door de Overgangsraad worden gesteund en dat hun situatie nu nog slechter is dan onder de afgezette Libische leider Gaddafi. De Tobu’s, die ook in Niger en Tsjaad leven, klaagden onder Gaddafi dat ze werden gemarginaliseerd wegens hun Tsjadische connecties. (AFP)

Harde Hongaarse reactie op kritiek Kroes

Rotterdam. De Hongaarse regeringspartij Fidesz heeft Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) aangevallen wegens de kritiek die zij vorige week uitte op de burgerrechtensituatie in Hongarije. De prominente Europarlementariër József Szájer, een van de opstellers van de omstreden Hongaarse grondwet, schrijft op zijn blog dat op de Nederlandse democratie ook wel wat valt af te dingen, verwijzend naar de moord op Pim Fortuyn in 2002. „In Hongarije is in de afgelopen twintig jaar geen enkele politicus vermoord”. Kroes botste in het Europees Parlement met de Hongaarse premier Tibor Navracsics, die weigerde in te gaan op Kroes’ eis de Hongaarse mediawet aan te passen. (NRC)

Koning Marokko beledigd: drie jaar cel

Rabat. Een 24-jarige Marokkaan is door een rechtbank in de noordoostelijke stad Taza tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens belediging van koning Mohammed VI op een internetsite. Dat heeft de Marokkaanse Associatie van de Mensenrechten (AMDH) gisteren bekendgemaakt. Volgens Marokkaanse websites hebben advocaten geweigerd de verdachte, Abdelsamed Haydour, bij te staan. In Taza hebben zich begin deze maand gewelddadige protesten tegen jeugdwerkloosheid voorgedaan, waarbij 150 mensen werden opgepakt. Het is niet bekend of de twee zaken met elkaar verband houden. (AFP)

Turkse politie pakt ruim 150 Koerden op

Ankara. Bij gelijktijdige invallen in dertig steden heeft de Turkse politie gisteren meer dan 150 Koerden opgepakt die worden beschuldigd van steun voor de verboden, separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Het afgelopen jaar zijn al honderden Koerden, onder wie talrijke journalisten, burgemeesters en mensenrechtenactivisten op dezelfde beschuldiging gevangen gezet. In een afzonderlijke zaak werden in Istanbul vier Koerden gearresteerd op verdenking van voorbereiding van een aanslag in Istanbul. De Turkse regering heeft de Koerdische minderheid beperkte culturele rechten verleend, maar het Koerdische conflict is daarmee niet opgelost. (AP)

EU geeft 150 miljoen euro steun aan Birma

Rangoon. Birma ontvangt 150 miljoen euro aan ontwikkelingshulp van de Europese Unie. Volgens Eurocommissaris voor Ontwikkeling Andris Piegbals, die gisteren een gesprek had met de Birmese president Thein Sein, is het geld bedoeld voor verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg. Nog belangrijker dan de ontwikkelingshulp is volgens Piegbals dat er snel een einde komt aan de sancties tegen Birma. „Ik kan niet namens alle 27 lidstaten spreken, maar ik heb duidelijk gezegd dat als de hervormingen doorgaan, de sancties zo snel mogelijk zullen worden beëindigd”, zei Piegbals, die zich daar persoonlijk voor wil inzetten. (Reuters)