Kort nieuws Media

Eyeworks maakt programma’s voor VRT

Rotterdam. De Nederlandse televisiemaatschappij Eyeworks gaat de avondprogrammering verzorgen voor de VRT, de Vlaamse publieke omroep. Ze zal de plaats innemen van productiemaatschappij Woestijnvis. Die mag geen programma’s voor de publieke omroep meer maken sinds het overkoepelende bedrijf NV De Vijver eigenaar is geworden van de commerciële Vlaamse zenders VT4 en VIJFtv. In Nederland is zoiets wel toegestaan; John de Mols bedrijf Talpa is eigenaar van SBS 6 en maakt ook programma’s voor de publieke omroep. Woestijnvis maakte onder meer programma’s als de talkshow De laatste show en de quiz De slimste mens. Het is nog niet bekend wat Eyeworks voor de VRT gaat maken. (NRC)

Zes genomineerden voor M.J. Brusseprijs

Rotterdam. Zes boeken zijn genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2012, de prijs voor het beste journalistieke boek. Uit de 140 inzendingen zijn genomineerd: Het slagveld, de lange weg naar het kabinet-Rutte van Bert Bukman, Rolduc, de laatste dagen van een kleinseminarie van Twan Geurts, Afghanistan ongecensureerd van Ton Koene, Holleeder, de jonge jaren van Auke Kok, Het land van zijn vader, een Marokkaanse familiegeschiedenis van Greta Riemersma en Het wonder van de Noord/Zuidlijn, het drama van de Amsterdamse metro van Bas Soetenhorst. De prijs is in 2006 in het leven geroepen door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De winnaar ontvangt 10.000 euro. Op 3 april wordt de winnaar bekendgemaakt. Vorig jaar won Annejet van der Zijl met haar boek Bernhard, een verborgen geschiedenis de M.J. Brusseprijs. (NRC)

Wethouders pleiten voor Haarlems Dagblad

Rotterdam. Twee wethouders en ruim dertig gemeenteraadsleden van de gemeente Haarlem pleiten voor het behoud van het Haarlems Dagblad. Dit schrijven ze vandaag in een ingezonden brief in de krant. Ze zijn bang dat moederbedrijf Telegraaf Media Groep de regionale krant zal opheffen. De mediagroep heeft namelijk plannen om HDC Media, waar regionale kranten als Haarlems Dagblad onder vallen, op te heffen en zelf meer regionaal nieuws te brengen. De wethouders en gemeenteraadsleden zouden dit een ‘slag voor de lokale Haarlemse democratie’ vinden. (NRC)

Apple onderzoekt uitbuiting in fabrieken

Rotterdam. Softwaregigant Apple laat een onafhankelijke partij onderzoek doen naar de werkomstandigheden in zijn buitenlandse fabrieken. Jarenlang bleven de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar iPads en iPods worden gemaakt geheim. De openheid volgt op berichten in verschillende media over de slechte werkomstandigheden. De non-profitorganisatie Fair Labor Association zal het onderzoek voor Apple gaan doen. Judy Gearhart, directeur van een internationale advocatengroep voor arbeiders, uitte tegenover The New York Times twijfels over de onderzoekskwaliteit van de Fair Labor Association: „Deze onderzoeken zijn in het verleden zwak gebleken. Ze bieden nooit echte hulp aan de arbeiders.” Apple zegt dat de onderzoekers alle ruimte krijgen. De eerste onderzoeken beginnen in een fabriek in Shenzhen, China. (NRC)

Blad voor daklozen stopt in Rotterdam

Rotterdam. Het Straatmagazine in Rotterdam houdt op te bestaan. De in 1998 opgerichte straatkrant volgt het lot van soortgelijke projecten in Arnhem en Nijmegen, die eerder al verdwenen. Het Straatmagazine geeft de schuld aan de concurrentie van vele ‘louche’ daklozenblaadjes. Deze blaadjes worden veelal door Oost-Europese verkopers verkocht. (NRC)