Kort nieuws Economie

Hogere prijzen redden omzet detailhandel

Rotterdam. Door hogere prijzen is de omzet van de Nederlandse detailhandel in december 1 procent hoger uitgekomen dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen stegen met 2,5 procent, terwijl de verkoop met 1,5 procent afnam. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet door eten, drinken en tabak nam licht toe. Dat kwam doordat de prijzen met 2,6 procent stegen terwijl er 2,3 procent minder verkocht werd. Supermarkten presteerden beter dan speciaalzaken. Die laatste groep leverde 2,3 procent aan omzet in, terwijl supermarkten nog een plus van 0,7 procent noteerden. Winkels die het niet van voedingverkoop moeten hebben behaalden 1 procent meer omzet. Die groei werd vooral behaald door kledingwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen. De groei van winkels zonder fysieke vestiging, zoals webwinkels, is in 2011 veel lager uitgekomen. Waar in 2010 nog een groei van bijna 15 procent werd gerealiseerd, telde het CBS nu over het geheel 2011 een groei van 4,7 procent. (Novum)

Loodsen België staken; scheepvaart stilgelegd

Brussel. Het scheepvaartverkeer naar de havens van Zeebrugge en Antwerpen is dinsdag vrijwel stilgelegd. De loodsen van de twee havens hebben het werk neergelegd, omdat ze het niet eens zijn met pensioenhervormingen. De Belgische regering is van plan de pensioenleeftijd met twee jaar te verhogen. De loodsen, die ervoor zorgen dat schepen op een veilige manier de havens kunnen bereiken, eisen dat hun beroep wordt uitgezonderd van de hervormingen. Rond de zestig schepen konden door de stakingen en de langzaamaanacties de havens niet in. De werkonderbreking kost de haven van Antwerpen, een van de grootste ter wereld, 1 miljoen euro per uur. (Novum.AP)

Ook Haagse corporatie in acute geldnood

Den Haag. De Haagse woningcorporatie Staedion had net als de Rotterdamse branchegenoot Vestia problemen met een derivatenportefeuille. Hierdoor raakte Staedion (32.000 woningen) medio 2010 in acute geldproblemen. Dat bevestigt de corporatie in het Financieele Dagblad. De problemen werden opgelost door een noodkrediet van de Bank Nederlandse Gemeenten. Inmiddels heeft Staedion de derivatenportefeuille met zogenoemde renteswaps flink teruggebracht. Een dergelijke portefeuille beschermt tegen rentestijgingen. Als de rente echter daalt, vraagt een bank extra bijstortingen. (Novum)