Kort nieuws Binnenland

Baas AIVD: gevaar jihad op internet onderschat

Zoetermeer. Politici, wetenschappers en de media onderschatten de gevaren van het gebruik van internet door gewelddadige jihadistische organisaties. Dat zei het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Rob Bertholee, vandaag bij de presentatie van het rapport Het jihadistisch internet. Het wereldwijde web ontwikkelt zich volgens de AIVD in toenemende mate tot „de kraamkamer” van islamitische terroristen. De inlichtingendienst schat dat wereldwijd zo’n 25.000 jihadisten actief zijn in de voor de buitenwereld nauwelijks zichtbare krochten van het internet. Voor de AIVD is het volgens Bertholee heel moeilijk te infiltreren in dergelijke internetfora. De toenemende toegankelijkheid van internet in islamitische landen vergroot het gevaar van extremisme. (NRC)

Opgepakte bomdreiger op Schiphol blijkt Rus

Rotterdam. De man die gisteren op Schiphol werd opgepakt omdat hij had geroepen dat hij een bom bij zich had, is een 40-jarige Rus. Zijn motief voor de valse bommelding is onbekend. De verdachte zit vast en wordt vandaag opnieuw verhoord. Dat meldde de marechaussee. De marechaussee overmeesterde de man, die zich in een toilet van een restaurant ophield, aan het begin van de middag na twee uur onderhandelen. Waarom de man zich in een toilet verstopte, kon de marechaussee nog niet zeggen. Getuigen meldden dat de man geweigerd had te betalen in het restaurant van het Panoramaterras en daarom een wc was in gevlucht. Hij zou een verwarde indruk hebben gemaakt. De marechaussee had uit voorzorg twee vertrekhallen deels ontruimd. Tientallen vluchten werden geannuleerd of liepen vertraging op. (NRC)

Meer aanhoudingen door anonieme tips

Rotterdam. Het aantal verdachten dat door een tip bij de anonieme meldlijn voor misdaden M werd aangehouden, is vorig jaar met ruim een kwart (27 procent) toegenomen. Het gaat om ruim 1.600 verdachten, zo heeft de stichting achter de meldlijn vandaag bekendgemaakt. Het aantal tips nam vorig jaar ook toe, met 13 procent, tot ruim 13.000. In één op de acht gevallen leidde een tip tot een aanhouding. In 2010 leidde nog één op de negen tips tot een aanhouding. Bijna zes op de tien meldingen gaan over drugshandel. Door de tiplijn zou voor tonnen aan hennepplanten zijn opgespoord. (Novum)

ROC Zwolle ontruimd na schietdreigement

Zwolle. Het Deltion College van het ROC in Zwolle is gistermiddag om 15.00 uur ontruimd na een dreigement. Er zou een schietpartij op komst zijn, die rond 16.00 uur zou plaatsvinden. De schoolleiding nam de dreiging serieus en schakelde de politie in. Het gebouw is aan het begin van de avond weer vrijgegeven. De politie is een onderzoek begonnen. Twee leerlingen troffen de boodschap over de schietpartij in de school aan, vertelde een woordvoerder van het ROC aan RTV Oost. Wie er achter het dreigement zit, is nog onbekend. (Novum)

Oudste dolfijn van Europa wordt vijftig

Harderwijk. De oudste dolfijn van Europa wordt zaterdag 50 jaar. Het Dolfinarium in Harderwijk, waar de bejaarde Skinny woont, viert dat door alle mensen van 50 jaar en ouder zaterdag gratis toegang te geven, meldde het dierenpark. Dolfijnen worden normaal gesproken een jaar of 40. Skinny kwam in 1968 naar Harderwijk en deed honderden shows. Het Dolfinarium verwacht dat de dieren in het park steeds ouder worden, dankzij de toenemende kennis over de dieren en hun gezondheid. (Novum)