Klacht

Van: Rob Wijnberg E-mail: rob@nrc.nl

Plaatsnaam: Amsterdam

Is er sprake van overlast: Dat kun je wel stellen, ja.

Toelichting: Allereerst, hulde voor het Meldpunt Midden- en Oost-Europeanen! Al mijn hele leven lang heb ik hierop gewacht. Mijn moeder komt namelijk uit het voormalige Tsjechoslowakije – het land dat ze in 1968, op haar 21ste, ontvluchtte. Een vergrijp waar ze, bij verstek, anderhalf jaar gevangenisstraf voor kreeg, dus daar ga je al: die had al vóór aankomst in Nederland een strafblad. Tien jaar later kreeg ze die straf nog eens – dus nog een veelpleger ook.

Wacht, er is meer.

Want in 1982, toen ze haar ouders, zussen en broer veertien jaar niet had gezien, werd haar amnestie verleend – voor mijn moeder hét moment om pas echt burgerlijk ongehoorzaam te worden. Tot 1989 smokkelde ze ieder jaar kofferbakken vol eten, kleren en medicijnen Tsjechoslowakije in – iets wat in normaal Nederlands gewoon illegale handel heet.

In de tussentijd studeerde ze psychologie, op kosten van – ’t moet niet gekker worden – het Universitair Asielfonds. Ze deed er zes jaar over, dus nog een langstudeerder ook. En dan vergeet ik voor het gemak even de 21.000 gulden rijkslening die ze (tegen 0 procent rente!) afsloot, om als alleenstaande moeder een studentenflat te huren. Niet dat ze daar genoeg aan had, néé, ze beunde ook nog bij als kapper – ten koste van Ingrid.

Vervolgens kreeg ze doodleuk chronische artritis – dus mocht u zich ooit hebben afgevraagd waarom die zorgkosten in Nederland zo de pan zijn uitgerezen: bij dezen. Twintig pillen per dag, en God weet hoeveel ziekenhuisopnames – van onze belastingcenten! En een gehandicaptenkaart waarmee ze overal gratis met haar auto mag staan. Over parkeeroverlast gesproken.

Maar stoppen met werken, ho maar. Al 33 jaar een eigen psychologenpraktijk, op de toch al verzadigde therapiemarkt. En wie het niet kan betalen, behandelt ze gratis – iets wat in beschaafde landen concurrentievervalsing wordt genoemd. Had ik trouwens al gezegd dat ze in haar vrije tijd kunstacademie heeft gedaan? Dus nog linkse hobby’s ook.

Bedankt voor het luisterende oor, Geert. Ik hoop van harte dat de minister van Sociale Zaken er iets mee kan.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg