Kamermeerderheid wil ACTA-verdrag voorlopig niet ratificeren

De afgelopen weken is er in Europa volop gedemonstreerd tegen de ondertekening van het ACTA-verdrag. Foto AFP / Janek Skarzynksi

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de ratificering van het ACTA-verdrag, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, over auteursrechten op internet. Eerst moet volgens de Kamer duidelijk worden dat het verdrag niet in strijd is met de grondrechten.

Door steun van de PVV kan een motie van Groenlinks, SP, PvdA en D66 hierover op een meerderheid in de Kamer rekenen, meldt Nu.nl. Ook in Bulgarije werd vandaag besloten dat het verdrag voorlopig nog niet wordt geratificeerd. Polen, Tsjechië, Slowakije en Duitsland stelden de ratificatie al eerder uit.

Een groot aantal geïndustrialiseerde landen, waaronder de VS, Japan, Zuid-Korea en verschillende Europese landen heeft ACTA weliswaar ondertekend, maar politici aarzelen nu of ze het verdrag uiteindelijk wel moeten ratificeren. Tegenstanders van het verdrag vrezen dat de vrijheid van informatie op internet wordt aangetast.

Het verdrag treedt pas in werking in de EU als alle 27 nationale parlementen het ratificeren én het Europarlement er akkoord mee gaat. In juni wordt er daarover gestemd.

Volgens minister Verhagen (CDA, Economische Zaken) zitten er geen grote risico’s aan ratificatie.

In een groot aantal Europese steden zijn zaterdag mensen de straat opgegaan uit protest tegen het ACTA-verdrag.

Dit bericht wordt aangevuld.