Italië geen kandidaat Olympische Spelen 2020 - ‘Monti gesteund’

De Italiaanse premier Mario Monti heeft vanmiddag bekendgemaakt dat Italië niet langer meedingt naar de kandidatuur van de Olympische Spelen in 2020. Volgens Monti kan de Italiaanse regering de Spelen niet betalen in deze tijden van economische crisis, meldt persbureau AP.

Een marmeren standbeeld voor de Olympische Ringen bij het Olympische stadion, het Stadio dei Marmi (het Marmeren Stadion), in Rome. Foto AP/ Gregorio Borgia

De Italiaanse premier Mario Monti heeft vanmiddag bekendgemaakt dat de regering de stad Rome niet steunt in de kandidatuur van de Olympische Spelen in 2020. Volgens Monti kan de regering de Spelen niet betalen in deze tijden van economische crisis, meldt persbureau AP.

Monti zei dat het onverantwoord is om belastinggeld uit te geven aan een Olympisch project zonder te kunnen garanderen dat de overheid tekorten kan dekken. De kosten van het organiseren van de Olympische Spelen in de hoofdstad Rome komen voor 2020 uit op zo’n 9 miljard euro. Dat kan Italië zich niet veroorloven, zei Monti na een kabinetsvergadering vanmiddag waarin de regering unaniem besloot de kandidatuur niet te steunen.

‘Volk en politiek is het eens met Monti’

NRC Handelsblad-correspondent Bas Mesters zegt vanuit Italië dat Monti hiermee aangeeft dat Italië de hand op de knip houdt. Volgens Mesters is het volk het eens met de beslissing van Monti:

“Je ziet nu al op websites van de grootste Italiaanse kranten dat ze enquêtes hebben waarin ze vragen of de mensen het eens zijn met Monti’s beslissing. Daarop zegt 85 procent al ja. Ook de politiek staat achter Monti’s beslissing, iedereen behalve één, en dat is de partij van Berlusconi.”

Het Italiaans Olympisch Comité (Comitato Olimpico Nazionale Italiano) ging er volgens Mesters natuurlijk wel vanuit dat het door zou gaan, maar zag ook aankomen dat het wel eens zou kunnen mislopen. Daarom stuurden belangrijke Italiaanse sporters waaronder de voetballer Francesco Totti in opdracht van het Comité de afgelopen week al advertenties naar allerlei kranten om ervoor te zorgen dat de regering de kandidatuur van Rome zou steunen.

‘Italië leed al verliezen met grote sportevenementen’

Grote sportevenementen uit het verleden zijn niet altijd gunstig geweest voor Italië. Volgens Mesters zijn bij het WK voetbal van 1990 “grote verliezen” geleden. Ook het WK zwemmen in 2009 verliep niet voorspoedig. Sterker nog, het hoofdzwembad zou nog moeten worden afgebouwd.

Italiaans Olympisch Comité teleurgesteld

Gianni Petrucci, president van het Italiaanse Olympisch Comité is teleurgesteld dat de Spelen niet doorgaan:

“Na twee jaar hard werken is deze droom nu in duigen gevallen. Ik ben ervan overtuigd dat je moet bezuinigen, maar als je dat doet, moet je ook denken aan de investeringen en die Olympische Spelen zijn een investering voor de toekomst. Ik voel me niet beledigd, maar ik vind wel dat er meer respect had mogen zijn voor onze inzet. Maar, zoals ik al met grote overtuiging tegen president Monti zei, we hebben alles gedaan dat we konden doen.”

Het besluit van Monti komt een dag voor de deadline van de formele indiening van een kandidatuur bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het IOC eist ook dat de besturen van steden die zich kandidaat stellen de organisatie van de Spelen kunnen betalen.

Rome organiseerde de Spelen al eens eerder, in 1960. Steden die de Olympische Spelen van 2020 willen organiseren, moeten zich aanstaande woensdag aanmelden bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het wordt Europa of het oosten: naast Rome zijn aanmeldingen voorbereid door Tokyo, Baku, Istanbul en Doha, en Madrid.