AIVD: digitale jihad wordt onderschat

Politici, wetenschappers en de media onderschatten de gevaren van internet voor gewelddadige jihadistische organisaties. Dat zei het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Rob Bertholee, vandaag bij de presentatie van het rapport ‘Het jihadistisch internet‘.

Het wereldwijde web ontwikkelt zich volgens de AIVD in toenemende mate tot “de kraamkamer” van islamitische terroristen. De inlichtingendienst schat dat wereldwijd zo’n 25.000 jihadisten afkomstig uit meer dan 100 landen actief zijn in de voor de buitenwereld nauwelijks zichtbare krochten van het internet. Voor de AIVD is het volgens Bertholee heel moeilijk te infiltreren in dergelijke internetfora.

“De wereldwijde groei van het aantal internetgebruikers heeft geleid tot globalisering van de virtuele jihad. Steeds meer mensen uit steeds meer landen komen via het internet in contact met het jihadistisch gedachtegoed en raken hierdoor geïnspireerd.”

‘Internet maakt jihad grenzeloos’

Bertholee zegt dat het internet de jihad grenzeloos heeft gemaakt. Het web biedt terroristen volgens hem onbegrensde mogelijkheden.

“Vroeger moest iemand helemaal naar bijvoorbeeld Pakistan reizen om zich te scholen in de gewapende strijd en om te leren hoe hij explosieven moest maken. Nu zijn twee klikken met een muis voldoende om een recept voor het maken van bommen te krijgen.”

De baas van de AIVD zei ook dat het internet inlichtingendiensten veel mogelijkheden geeft om extremisten te volgen. Maar hij constateert tegelijkertijd dat terroristen steeds professioneler zijn in het opzoeken van de nauwelijks zichtbare hoekjes van het web. Ook worden ze steeds beter in het versleutelen van informatie.

“Wetenschappers schatten in dat het onzichtbare web 550 keer groter is dan het zichtbare web. Dit wil zeggen dat het onzichtbare web meer dan 99,8 procent van het totale web uitmaakt”, aldus het rapport van de AIVD.

Meer voorbeelden van jihadistische consumenten die overgaan tot geweld

In het rapport staat dat “de AIVD met name in de laatste vijf jaar vele voorbeelden onderkende van jihadistische consumenten die uiteindelijk overgaan tot geweld.” Bertholee, die drie maanden geleden aantrad als nieuwe hoofd van de AIVD, kon desgevraagd geen concrete voorbeelden noemen. Hij zei ook niet te weten of het inlichtingenwerk van zijn dienst in Nederland heeft geleid tot het aanhouden van ‘internetterroristen’.

De AIVD verwacht dat het “jihadistisch internet in de komende jaren een cruciale, samenbindende en organiserende factor zal zijn bij een substantieel deel van de aanslag plots gericht tegen het Westen en tegen westerse staatsburgers en westerse belangen in andere landen.”

Lees het hele rapport hieronder:
Jihadistisch Internet PDF

    • Marcel Haenen