Ilja Leonard Pfeijffer is BOOS (of een goed mediastrateeg)

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft een persbericht verstuurd omdat hij niet te gast mag zijn bij een radioprogramma. UPDATE 12:30 uur: Met reactie van Ilja Leonard Pfeijffer op de reuring, onderaan het bericht. UPDATE 14:00 uur: Nu ook met reactie van Pfeijffers redacteur Peter Nijssen. Ilja Leonard Pfeijffer beschuldigt in een persbericht, dat hij gisteravond

Ilja Leonard Pfeijffer. Collumnist nrc.next. Amsterdam, 11-03-06 © Foto Merlin Daleman Ilja Leonard Pfeijffer. Foto Merlin Daleman

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft een persbericht verstuurd omdat hij niet te gast mag zijn bij een radioprogramma.

UPDATE 12:30 uur: Met reactie van Ilja Leonard Pfeijffer op de reuring, onderaan het bericht.
UPDATE 14:00 uur: Nu ook met reactie van Pfeijffers redacteur Peter Nijssen.

Ilja Leonard Pfeijffer beschuldigt in een persbericht, dat hij gisteravond aan diverse media heeft verstuurd, de recensent en romancier Arie Storm van het ‘boycotten’ van een gepland optreden van Pfeijffer bij de TROS Nieuwsshow, een programma van Radio 1 op de zaterdagochtend. Storm verzorgt eens in de zoveel tijd een boekenrubriek in het radioprogramma. Dit is het persbericht van Pfeijffer:

PERSBERICHT

Media-optreden van Ilja Leonard Pfeijffer geblokkeerd door Arie Storm.

Ilja Leonard Pfeijffer zou zaterdag aanstaande te gast zijn bij de Tros Nieuws Show om te praten over zijn nieuwe boek Hoe word ik een beroemd schrijver? Hoewel de taxi al was besteld, is de afspraak op het laatste moment geannuleerd. De reden hiervan is dat in het boek op enkele plaatsen op ironische wijze wordt ingegaan op de positie van de criticus Arie Storm (incidenteel ook als auteur werkzaam), die een vaste medewerker is van het programma.

De afspraak was dat hij zaterdag samen met Ilja Leonard Pfeijffer aanwezig zou zijn om hem van repliek te dienen. Maar kennelijk is hij, om redenen waarnaar we alleen maar kunnen gissen, van gedachten veranderd en heeft hij zijn machtspositie misbruikt om de confrontatie uit de weg te gaan en de redactie te dwingen om Ilja Leonard Pfeijffer te boycotten.

Bij de TROS Nieuwsshow ontkent men dat Storm gasten kan boycotten. ‘We kiezen onze gasten zelf’, aldus eindredacteur Martijn van Dijk in een telefonische reactie:

Een paar weken geleden hebben we Ilja gevraagd om komende zaterdag te gast te zijn. Deze week hebben we besloten om hem af te bellen. Het aanbod aan boeken is nu eenmaal erg groot en de redactie geeft de voorkeur aan een andere gast. Wie dat is wil ik nog niet kwijt. Arie Storm heeft met onze keuze niets te maken. Sterker nog: ik had Arie verteld dat Ilja wellicht in de uitzending zou komen als Arie daar voor de boekenrubriek zou aanschuiven. Hij gaf toen aan dat het hem erg leuk leek.

Arie Storm. Foto Vincent MentzelArie Storm. Foto Vincent Mentzel

In het persbericht suggereert Pfeijffer dat de ironische teksten over Storm tot de vermeende boycot zouden hebben geleid. Het gaat dan met name om de volgende drie fragmenten:

Om nog maar te zwijgen van alle romans die Parool-criticus Arie Storm heeft gewrocht en die allemaal gaan over iemand zoals Arie Storm die niets meemaakt maar de droom koestert een beroemd schrijver te zijn. Als zijn hoofdpersoon Arie Storm iets beleeft, moet de schrijver Arie Storm dat uit zijn duim zuigen. En zelfs dan blijkt het nog autobiografisch te zijn. In een van zijn boeken had hij verzonnen dat zijn vrouw was vreemdgegaan. Toen hij het manuscript aan zijn vrouw liet lezen, trok ze bleek weg. ‘Hoe weet je dat?’ vroeg ze vertwijfeld.

Nee, natuurlijk niet. Niet allemaal. Ik kan alleen nu even niet zo gauw op een voorbeeld komen van een schrijver die geen alcoholist is. Het schiet me zo wel te binnen. Arie Storm misschien. Maar die kun je ook nauwelijks een schrijver noemen. Hoewel hij zelf wel eens heeft beweerd dat hij rustig slaapt in de wetenschap dat hij de beste schrijver van Nederland is, is hij meer een soort rancuneuze dammer, die in zijn recensies in het stadskrantje van Amsterdam alles neersabelt wat niet door Arie Storm is geschreven om te bewijzen dat Arie Storm werkelijk de beste schrijver van Nederland is. Een glaasje op zijn tijd zou hem goed doen.

Maar met de mate van herkenbaarheid van een gefictionaliseerde naam komen we ook weer op een glijdende schaal terecht. Het maakt natuurlijk nogal wat uit of je Arie Storm opvoert als Pietje Zielig, de zeikerd van de dorpscourant, dan wel als de gefrustreerde Parool-recensent Adriaan Wind.

Op literair weblog De Contrabas reageert Storm vanmorgen al even verbaasd als eindredacteur Van Dijk:

Zou het trouwens een probleem zijn, wat het wat mij betreft dus niet is: Pfeijffer is van harte welkom en ik gá helemaal niet over welke gasten er wel of niet worden uitgenodigd, maar zóú et cetera, dan kan hij toch in een week komen dat er een andere recensent zit?”

Bij de TROS Nieuwsshow verzorgen naast Storm ook Pieter Steinz en Ingrid Hoogervorst met enige regelmaat de boekenrubriek.

Weblog Boeken heeft Pfeijffer per mail gevraagd of het persbericht wellicht een nagekomen hoofdstuk is van het boek Hoe word ik een beroemd schrijver?, met als titel ‘Hoe creëer ik reuring rond het verschijnen van mijn boek?’ Pfeijffer antwoordde daarop het volgende:

Hoewel een beetje reuring mij uiteraard niet onwelkom zou zijn, is het persbericht wel degelijk serieus. Mijn redacteur Peter Nijssen vertelde mij gisteren dat het item in de uitzending was afgelast op instigatie van Arie Storm.

Pfeijffers redacteur bij Uitgeverij De Arbeiderspers, Peter Nijssen, heeft inmiddels ook gereageerd op de kwestie:

Wat Ilja zegt klopt niet helemaal. Ik heb slechts het vermoeden dat Arie Storm achter de afzegging zit, maar ik kan niets hardmaken.

    • Ward Wijndelts