Honderden verdwenen werken Karel Appel teruggevonden

De in 2006 overleden schilder Karel Appel bij een van zijn doeken. Foto NRC / Maurice Boyer

In een Brits pakhuis zijn meer dan vierhonderd verdwenen werken van de Nederlandse kunstenaar Karel Appel teruggevonden. De tekeningen, schetsen, notitieboekjes en andere werken van Appel raakten in 2002 zoek. Dat meldt The Guardian.

Volgens de Engelse krant zijn de werken van Appel, die in 2006 overleed, honderdduizenden euro’s waard.

De werken werden gevonden toen een Brits bedrijf in december een oud pakhuis opkocht. Bij het leegruimen werden de acht dozen met het werk van Appel aangetroffen. Pas toen een van de medewerkers de naam van Appel, die op veel van de werken voorkwam, opzocht werd de mogelijke waarde duidelijk. Pas toen een manager enkele van de werken liet taxeren werd het duidelijk dat het om gestolen kunst ging.

De weduwe van de kunstenaar, Harriet Appel, heeft de authenticiteit van de werken bevestigd. De werken gaan terug naar de Karel Appel Foundation.

    • Lex Boon