Ook Haase uitgeschakeld in ABN Amro-toernooi

Na Thiemo de Bakker en Igor Sijsling is ook Robin Haase dinsdag uitgeschakeld in het ABN Amro World Tennis Tournament. Nederlands beste tennisser was in de eerste ronde niet opgewassen tegen de Rus Nikolay Davydenko, die in twee sets te sterk was: 7-5, 6-2. In de tweede ronde speelt Davydenko tegen de Fransman Paul-Henri Mathieu.

Jesse Huta Galung, die maandag knap won van Ivan Ljubicic, is nog de enige actieve Nederlander in Rotterdam.

Haase: dit is heel teleurstellend

Haase speelde van begin af aan verre van foutloos, maar kon in de eerste set lange tijd vertrouwen op zijn service, meldt persbureau Novum. Toen hij na een break op 4-4 mocht gaan serveren voor de set ging het echter mis. Haase werd na een slordige servicegame teruggebroken en leverde even later zelfs de set in.

In de tweede set slaagde Haase er niet in zijn niveau op te krikken. Binnen een mum van tijd keek de nummer 54 van de wereld tegen een 3-0 achterstand aan. De ervaren Davydenko wist dat de buit bijna binnen was, kwam niet meer in de problemen op eigen service en maakte op zijn tweede matchpoint een einde aan de partij.
Haase, die vorig jaar in de eerste ronde verloor van de latere winnaar Robin Söderling, kon de nederlaag maar moeilijk verkroppen. Haase:

“Dit is heel teleurstellend. Tot 5-4 in de eerste set bepaalde ik wat er gebeurde, zonder echt goed te spelen. Maar daarna word ik plotseling heel onrustig en krijg ik last van de zenuwen.”

De Bakker in twee sets uitgeschakeld

De Bakker werd vandaag in de eerste ronde uitgeschakeld door Viktor Troicki uit Servië. Die was met 7-6 (6), 6-0 in twee sets te sterk. De Bakker begon goed aan de wedstrijd en nam een 2-0 voorsprong. Zijn Servische opponent brak echter snel terug, waarna de eerste set uitdraaide op een tiebreak. Daarin kreeg De Bakker twee setpunten. Onder druk wist Troicki echter vier punten op rij te scoren en de eerste set binnen te slepen.

In een reactie aan persbureau Novum zocht hij naar een verklaring:

“Ik ben gisteren opgestaan met wat griep, dus was niet honderd procent fit. Als je dan de eerste set verliest en niet scherp begint aan de tweede, weet je dat het heel lastig gaat worden.”

De Bakker behaalde vorig jaar in Rotterdam de tweede ronde en raakt daarom punten voor de wereldranglijst kwijt.

Het verlies van de eerste set kwam De Bakker niet meer te boven. Hij wist in het tweede bedrijf geen enkele game meer te pakken en verliet uiteindelijk roemloos het toneel.

Nieminen houdt Sijsling van zich af

Ook Igor Sijsling wist de tweede ronde van het toernooi in Rotterdam niet te bereiken. Jarkko Nieminen uit Finland bleek met 6-1, 6-7 (7), 7-5 net te sterk.

Na in de eerste set te zijn weggespeeld door Nieminen, kwam Sijsling in het tweede bedrijf beter voor de dag. De Amsterdammer, die afgelopen weekeinde in het Franse Quimper een challengertoernooi won, kwam weliswaar een break achter maar maakte die meteen weer goed.

In de tiebreak was Sijsling de eerste die een kans kreeg de set naar zich toe te trekken. Een onterecht niet uitgegeven, maar door Sijsling wel uitgeziene, opslag van de Nederlander betekende een makkelijk punt voor Nieminen en de Fin liep uit naar matchpunt. Dat werkte Sijsling met een fraaie backhandpasseerslag weg en uiteindelijk
trok hij de tiebreak met 9-7 naar zich toe.

In de derde set was er weer een vroege break voor Nieminen, maar na een blessurebehandeling vocht Sijsling zich opnieuw terug in de wedstrijd. Op 5-5 had hij zelf een kans om de Fin te breaken, maar dat lukte net niet. Een game later kreeg Nieminen een breakkans en dus een matchpunt op de opslag van Sijsling. De nummer 46 van de wereld liet die kans niet liggen.

    • Lex Boon