Geen steun Chinees staatsfonds CIC voor Europa wegens laag rendement

Vlak voor het begin van de halfjaarlijkse China-EU-top, vandaag in Peking, heeft het hoofd van het grootste Chinese staatsfonds CIC glashelder gezegd dat hij er niet over peinst om te investeren in Europese landenobligaties of in het Europese reddingsfondsen.

Investeren in Duitse, Nederlandse, laat staan Spaanse, Italiaanse en Griekse obligaties is volgens de voorzitter van de China Investment Corporation, Lou Jiwei, „moeilijk te verenigen met de investeringsdoelstellingen en de rendementseisen” van het staatsfonds. Een collega-CIC-bestuurder zei tijdens een economenforum in Peking : „We zijn misschien arm, maar we zijn niet stom’’.

Het in 2007 opgerichte CIC, dat een werkkapitaal heeft van minstens 410 miljard dollar, was onlangs nog door de Duitse kanselier Merkel tijdens haar bezoek aan Peking benaderd om te investeren in Europese staatsschuld. Nog niet eerder heeft het CIC Europese steunverzoeken zo rechtstreeks afgewezen.

Het nieuwe Europese Stabiliteits Mechanisme (met 500 miljard euro) treedt in juli in werking en zal het tijdelijke noodfonds EFSF vervangen waarmee onder andere Ierland, Portugal en Griekenland geholpen worden. Volgens Lou Jiwei is zijn fonds alleen geïnteresseerd in investeringen in Europese ondernemingen, vooral op het gebied van infrastructuur en industrie. „Dat is ook gunstiger voor het economisch herstel in de EU”, aldus Lou.

Jiwei, hoofdspreker op een forum toe van Chinese en Europese economen en financiële experts, legde uit dat het CIC dat is gekapitaliseerd door het ministerie van Financiën moet voldoen aan hoge, kortlopende rendementseisen. Het CIC is in feite een experiment van de Communistische Partij van China(CPC) met het marktkapitalisme dat binnenkort met een kapitaal injectie van 50 miljard dollar verder zal worden uitgebreid. Jiwei, een hoge partijfunctionaris, staat op het punt gepromoveerd te worden tot minister van Financiën van China.

Chinese leiders die vandaag in Peking de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie, Barroso en van Rompuy ontvangen hebben steeds gezegd de eurozone te zullen steunen als dat noodzakelijk mocht zijn. Als het Chinese CIC niet bereid is in euro-staatsobligaties te stappen, kunnen president Hu Jintao en premier Wen Jiabao altijd nog de Centrale Volksbank inschakelen.

De Chinese voorkeur gaat echter uit naar Europese steunconstructies die via het IMF lopen. Op het financiële forum maandag werd bevestigd dat de Chinese buitenlandse reserves als gevolg van de dalende handel met de EU en de VS voor het eerst aan het krimpen zijn, van 3200 miljard dollar naar 3180 miljard dollar .