Gedoogcoalitie neemt drie weken de tijd voor ‘tussenformatie’

De gedoogcoalitie trekt zich minstens drie weken terug in het Catshuis om het eens te worden over nieuwe bezuinigingen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het CDA, de VVD en gedoogpartner PVV nemen vanaf 5 maart minstens drie weken de tijd om het eens te worden over 10 miljard euro aan extra bezuinigingen. Bij deze ‘tussenformatie’ in het Catshuis nemen de leiders van de partijen allen een secondant mee. Dat meldt De Volkskrant.

Premier Mark Rutte neemt Stef Blok mee bij de onderhandelingen, voor het CDA schuiven Maxime Verhagen en Sybrand van Haersma Buma aan en Geert Wilders heeft Fleur Agema naast hem zitten.

Meer bezuinigen door recessie

Bij de originele formatie van het huidige minderheidskabinet met gedoogconstructie, in 2010, maakten de drie partijen al uitgebreid afspraken over bezuinigingen in de komende regeerperiode. Maar door de economische recessie waarin Nederland zich bevindt, zal er de komende jaren nog veel meer moeten worden bezuinigd dan toen berekend.

In 2010 gingen de drie onderhandelende partijen uit van een jaarlijks financieringstekort van 2,7 procent. Voor 2012 heeft het Centraal Planbureau een tekort van 4,1 procent van het Bruto Binnenlands Product voorspeld.

De precieze extra bezuiniging bovenop de 18 miljard die in het regeerakkoord is afgesproken hangt af van de prognose van het begrotingstekort in 2013. Het CPB maakt die uiterlijk begin maart bekend. Het kabinet moet dan voor half april aan Brussel laten weten hoe het zijn financiën voor 2013 op orde brengt.