Een keuze voor gezin, provincie en gezonde ambitie

Marco van Basten (47) geeft na een sabbatical van drie jaar zijn trainerscarrière een verrassend vervolg. Hij wordt bij SC Heerenveen de opvolger van Ron Jans. „Fries? Ik kan het verstaan.”

Nederland, Heerenveen / It Hearrenfean, 13-02-2012 Persconferentie over de aanstelling van oud-voetballer Marco van Basten als coach van voetbalclub SC Heerenveen. Foto: Laurens Aaij

Riemer van der Velde was er gisteren natuurlijk bij toen Marco van Basten als de nieuwe trainer van SC Heerenveen werd gepresenteerd. De man die de Friese club heeft grootgemaakt glom van trots.

In zijn periode als voorzitter heeft hij geprobeerd Johan Cruijff en Van Basten als trainer naar Friesland te halen. Beide keren mislukte dat. Maar nu komt één van die twee oud-topvoetballers alsnog. „Ik ben blij verrast”, sprak Van der Velde. „Ik zeur wel eens over de huidige directie, maar in deze verdient ze een groot compliment.”

Ja, gaf Van der Velde na licht aandringen toe, je kunt de aanstelling van Van Basten best een stunt noemen. Wie had gedacht dat een provincieclub een oud-voetballer van de statuur Van Basten zou contracteren? Van der Velde was het immers niet gelukt. En dat wil wat zeggen voor de man die bekend staat om zijn uitgebreide netwerk en overredingskracht. Maar twee jaar geleden was de voormalige bondscoach Van Basten volgens Van der Velde resoluut in zijn afwijzing. Vervolgens werd Ron Jans aangesteld.

Van Basten zei gisteren dat hij toen nog niet aan die stap toe was. Dat had niets met Heerenveen te maken, maar alles met de situatie waarin hij verkeerde. De oud-international moest nog afkicken van zijn vertrek bij Ajax, waar hij in mei 2009 na een scherpe zelfanalyse ontslag had genomen. De trainer vroeg zich destijds hardop af, of hij wel in staat was spelers beter te maken en een groep te motiveren. Van Basten: „Ik had kort na mijn vertrek bij Ajax niet het gevoel aan een nieuwe club toe te zijn. Ik wilde vooral rust.”

Bijna drie jaar later heeft Van Basten zijn teleurstellingen verwerkt en groeide het verlangen weer als trainer aan de slag te gaan, vooral nadat hij geen algemeen directeur van Ajax is geworden. Maar het moest wel een Nederlandse club worden, omdat Van Basten zijn schoolgaande veertienjarige zoon geen verhuizing naar het buitenland wil aandoen. „Ik heb de afgelopen jaren veel nagedacht, met veel mensen gesproken en enkele cursussen gevolgd. Dat heeft me gelouterd. Ik ben in die drie jaar veranderd. En toen Heerenveen zich opnieuw meldde, had ik wel het goede gevoel. Het is een mooie, traditionele club met gezonde ambities. En een club die omhoog kijkt.”

Van Basten denkt dat hij als trainer is gerijpt en heeft na zijn sabbatical sterk het gevoel een rol als hoofdcoach weer aan te kunnen. „Oranje en Ajax hebben me wijzer gemaakt”, zei hij gisteren tijdens de drukbezochte perspresentatie in het Abe Lenstra Stadion. „Nee, ik heb niet het gevoel dat ik mezelf opnieuw moet bewijzen. Dat moet altijd, ongeacht bij welke club je werkt. Je moet presteren, anders gaat het niet goed. Dat zal bij Heerenveen niet anders zijn.”

Volgens Van der Velde, die alleen nog als erevoorzitter en adviseur aan Heerenveen is verbonden, komt het wel goed met Van Basten. Omdat hij mooi en attractief voetbal nastreeft. „We hebben toch gezien hoe het Nederlands elftal onder zijn leiding bij het EK van 2008 Frankrijk en Italië versloeg. Dat was ongelooflijk goed. Hij wil zijn ploeg laten voetballen in de stijl van Cruijff. Ik hoop dat hem dat ook lukt met Heerenveen.”

Een pluspunt voor Van Basten is volgens de breed glimlachende Van der Velde diens liefde voor de golfsport. Licht provocerend: „Ik ga Van Basten zeker een keer uitdagen. Om hem te verslaan. Wat dacht je dan?”

Ook om economische redenen juicht Van der Velde de komst van Van Basten toe. Met een veelbetekenende blik: „Ik kan me voorstellen dat de commerciële afdeling gaat scoren. Ik zeg altijd: je hebt ‘betaald’ en ‘voetbal’. Volgens mij gaat Van Basten aan beide elementen iets toevoegen. Dat is een opsteker nu ook Heerenveen het moeilijk heeft.”

Van Basten realiseert zich dat hij gaat werken bij een club met iets minder mogelijkheden dan hij gewend was. De doelstelling is volgens voorzitter Robert Veenstra om Heerenveen een plaats bij de topvijf van de eredivisie te bezorgen. „Ik weet dat de portemonnee minder goed gevuld is dan bij Ajax. En daar heb ik begrip voor”, zei Van Basten, die ervoor heeft gekozen voorlopig tussen zijn woonplaats Amsterdam en Heerenveen te pendelen. Maar hij voegde eraan toe: „,Heerenveen heeft ook begrip voor mij. Ik wil een goed en competitief elftal.”

Over de samenstelling van de selectie wilde Van Basten niets zeggen. Alleen dat hij de komende maanden gesprekken zal voeren zonder trainer Ron Jans voor de voeten te lopen. Hij houdt er rekening mee dat een aantal (voorhoede)spelers vertrekt. Maar Van Basten gaat er vanuit Heerenveen in dat geval adequaat op de transfermarkt handelt.

Van Basten tekende gisteren een contract voor twee jaar. Een gebeurtenis die geheel naar Friese traditie met een slok Beerenburger werd bekrachtigd. En de Friese taal, hoe zit het daarmee? Geen probleem, zei Van Basten. Zijn moeder is van Friese komaf en hij begrijpt de taal in essentie. Met een glimlach: „Ik heb de afgelopen weken tijdens de onderhandelingen alles goed kunnen volgen.”

    • Henk Stouwdam