Een alternatieve zoen van je Valentijn

De één vindt het een veel te commercieel liefdesfeest, de ander vraagt juist romantisch of zijn vriend(in) mee uit eten gaat.

Het begint al op de basisschool: één dag in het jaar je gevoelens van liefde of vriendschap betuigen met een kaart, een bloem, een cadeautje. Op middelbare scholen staan de rozenverkopers aan de poort: vandaag niet pesten maar pleasen, of in ieder geval iets aardigs zeggen.

Volgens een legende voert Valentijnsdag terug naar priester Valen-tinus die leefde in de derde eeuw na Christus. Hij stelde liefde boven de wet: tegen de wil van de Romeinse keizer gaf hij de christelijke zegen aan huwelijken van soldaten. Valentinus werd als straf op 14 februari onthoofd. Vlak voordat de hakbijl viel, gaf hij een briefje met een gele bloem aan een blind meisje. Ze las het briefje ‘van Valentijn’: ze kon weer zien.

Niet iedereen wil vandaag meedoen aan het liefdesritueel dat elk jaar massaler lijkt te worden. Opgelegd pandoer! Dan liever de liefde voor het hele jaar, niet voor één enkele dag.

Op deze pagina voor hen: drie alternatieve Valentijnskaarten, met liefs van Fokke & Sukke, Paulien Cornelisse en nrc.next-redacteur Viola Lindner.

Op nrcnext.nl/blog/2012/02/09/alternatieve-valentijnskaarten/ staan meer kaarten, gemaakt door vormgevers van nrc.next.