De stunt van Heerenveen

SC Heerenveen presenteerde gistermiddag oud-bondscoach Marco van Basten als de nieuwe trainer van volgend seizoen.

Sportredacteur

Heerenveen. Riemer van der Velde was er gisteren natuurlijk bij toen Marco van Basten als de nieuwe trainer van SC Heerenveen werd gepresenteerd. De man die de Friese club heeft grootgemaakt, glom van trots.

In zijn periode als voorzitter heeft hij ooit geprobeerd Johan Cruijff en Van Basten als trainer naar Friesland te halen. Beide keren mislukte dat. Maar nu komt één van die twee voormalige grote voetballers alsnog. „Ik ben blij verrast”, sprak Van der Velde. „Ik zeur wel eens over de huidige directie, maar in dezen verdient ze een groot compliment.”

Ja, gaf Van der Velde na licht aandringen toe, je kunt de aanstelling van Van Basten best een stunt noemen. Wie had gedacht dat een provincieclub als Heerenveen een oud-voetballer van de statuur Van Basten zou contracteren? Van der Velde was het immers niet gelukt. En dat wil wat zeggen voor de man die bekendstaat om zijn uitgebreide netwerk en overredingskracht. Maar twee jaar geleden was de oud-bondscoach volgens Van der Velde onwrikbaar. Vervolgens werd Ron Jans aangesteld.

Van Basten zei gisteren dat hij toen nog niet aan die stap toe was. Dat had niets met Heerenveen te maken, maar alles met de situatie waarin hij verkeerde. De oud-international moest nog afkicken van zijn vertrek bij Ajax. Van Basten: „Ik had toen niet het gevoel aan een nieuwe club toe te zijn. Ik wilde vooral rust.”

Bijna drie jaar later heeft Van Basten zijn teleurstellingen verwerkt en groeide het verlangen om weer als trainer aan de slag te gaan, vooral nadat hij geen algemeen directeur van Ajax was geworden. Maar het moest een Nederlandse club worden, omdat Van Basten zijn schoolgaande veertienjarige zoon geen verhuizing naar het buitenland wilde aandoen. „Ik heb de afgelopen jaren veel nagedacht, met veel mensen gesproken en enkele cursussen gevolgd. Dat heeft me gelouterd. Ik ben in die drie jaar veranderd. En toen Heerenveen zich opnieuw meldde, had ik wel het goede gevoel. Het is een mooie, traditionele club met gezonde ambities.”

Van Basten denkt dat hij als trainer is gerijpt en heeft na zijn sabbatical sterk het gevoel een rol als hoofdcoach weer aan te kunnen. „Oranje en Ajax hebben me wijzer gemaakt”, zei hij gisteren tijdens de drukbezochte perspresentatie in het Abe Lenstra-stadion. „Nee, ik heb niet het gevoel dat ik mezelf opnieuw moet bewijzen. Dat moet altijd, ongeacht bij welke club je werkt. Je moet presteren, anders gaat het niet goed. Dat zal bij Heerenveen niet anders zijn.”

Volgens Van der Velde, die alleen nog als erevoorzitter en adviseur aan Heerenveen is verbonden, komt het wel goed met Van Basten. Omdat hij mooi en attractief voetbal nastreeft. „We hebben toch gezien hoe het Nederlands elftal onder zijn leiding bij het EK van 2008 Frankrijk en Italië versloeg. Dat was ongelooflijk goed. Hij wil zijn ploeg laten voetballen in de stijl van Cruijff. Ik hoop dat hem dat ook lukt met Heerenveen.”

Ook om economische redenen juicht Van der Velde de komst van Van Basten toe. Met een veelbetekenende blik: „Ik kan me voorstellen dat de commerciële afdelingen gaan scoren. Ik zeg altijd: je hebt ‘betaald’ en ‘voetbal’. Volgens mij gaat Van Basten aan beide elementen iets toevoegen. Dat is een opsteker nu ook Heerenveen het moeilijk heeft.”

Van Basten realiseert zich dat hij gaat werken bij een club met iets minder mogelijkheden dan hij gewend was. De doelstelling is volgens directeur Robert Veenstra om Heerenveen een plaats bij de topvijf van de eredivisie te bezorgen. „Ik weet dat de portemonnee minder goed gevuld is dan bij Ajax. En daar heb ik begrijp voor”, zei Van Basten. Over de samenstelling van de selectie wilde Van Basten niets zeggen. Hij houdt er rekening mee dat een aantal spelers, met name spitsen, vertrekt, maar gaat ervan uit dat de club in dat geval adequaat handelt op de transfermarkt.

Van Basten tekende een contract voor twee jaar, wat geheel naar Friese traditie met een slok Beerenburger werd bekrachtigd. En de taal? Geen probleem, zei Van Basten. Zijn moeder is van Friese komaf en hij begrijpt de essentie. Met een glimlach: „Ik heb tijdens de onderhandelingen alles goed kunnen volgen.”