De liefdesverdriet-consulent: hechten

De liefdesverdriet-consulent: hechten

Roel van Duijn (69) „Ik vind liefdesverdriet een onderschat probleem. Mensen schamen zich voor hun verdriet en praten er niet over, maar denken ondertussen aan niets anders. Per week krijg ik tientallen aanvragen voor een consult, van jong en oud. De meeste gevallen rond de jaarwisseling, Valentijnsdag en vlak na de zomer, als de vakantieliefdes stranden.

„Zelf had ik acht jaar geleden last van liefdesverdriet, ik heb me een jaar lang ellendig gevoeld. Daarna ben ik me in het onderwerp gaan verdiepen. De centrale vraag bij mijn consulten is: Waarom kiezen we iemand die ons even later laat zitten? Waren er al signalen?

Achteraf voel je je verraden: iemand zegt dat hij/zij van je houdt en diegene doet je vervolgens meedogenloos pijn.

„Van het verdriet moet je iets opsteken voor de volgende keer. Dat is het probleem in deze tijd van frequente relatiewisselingen: mensen leren niet van voorbije relaties, waardoor ze zich niet goed hechten in een volgende relatie.

„Je moet in de eerste plaats van jezelf houden, heb ik geleerd. Dat is de basis voor een relatie. Verder adviseer ik bij een nieuwe liefde enkele vragen over iemands karakter beantwoord te krijgen. Dus niet blind vertrouwen op een leuk gezicht, maar je afvragen ‘Gaat hij of zij goed om met z’n familie?’, ‘Heeft hij of zij zich in een vorige relatie behoorlijk gedragen?’ Dat geeft houvast.

„Inmiddels ben ik weer getrouwd. Hoe mijn huwelijk ook loopt, het vreselijke liefdesverdriet zal mij niet meer overkomen. Daarvoor houd ik nu te veel van mezelf.”

Liedje: ‘Ach, ich fühl’s’ van Mozart (Die Zauberflöte)