De iPad3 krijgt meer goedkope competitie

Wie een tablet pc wil kopen kan beter even wachten tot maart, want zowel Apple als Samsung komen dan met nieuwe producten. De geruchtenmolen draait nu al op volle toeren. Anderhalf jaar na de introductie van de eerste iPad heeft Apples tablet pc nog niets aan populariteit ingeboet. Tenminste, als je mag vertrouwen op de

Samsung Galaxy Tab 2

Wie een tablet pc wil kopen kan beter even wachten tot maart, want zowel Apple als Samsung komen dan met nieuwe producten. De geruchtenmolen draait nu al op volle toeren.

Anderhalf jaar na de introductie van de eerste iPad heeft Apples tablet pc nog niets aan populariteit ingeboet. Tenminste, als je mag vertrouwen op de aanzwellende stroom geruchten die vooruitloopt op de verwachte komst van de iPad3. Zoals altijd zwijgt Apple in alle toonaarden over nog niet aangekondigde producten. Maar het lijkt er dat de nieuwe versie eind maart in de winkel ligt, na een aankondiging begin maart. Het wordt de eerste iPad die het daglicht ziet zonder zijn bedenker, Steve Jobs.

De belangrijkste verbetering van de iPad3, verwachten de technologieblogs, zit in de beeldkwaliteit. De resolutie van de eerste twee iPad-types was 1024 x 768 pixels, op een scherm van 9,7 inch (24 centimeter). De iPad3 heeft naar verluidt twee keer zoveel pixels en is dus beter geschikt om kleinere letters op te lezen en gedetailleerde beelden weer te geven. Het apparaat zal ook een betere camera hebben want de huidige versie is te karig bedeeld. Andere voorspelde extra’s zijn 4G-ondersteuning, betere batterij, A6-chip en draadloos opladen, gerangschikt naar mate van waarschijnlijkheid.

De verwachtte instapprijs van de iPad3 is 500 dollar. Apple zal volgens sommigen ook een goedkopere variant presenteren. De iPad mag de tabletrage dan begonnen zijn, het aandeel van apparaten met een Android besturingssysteem groeit snel. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Strategy Analytycs heeft Android een marktaandeel van 39 procent en Apple nog 58 procent. De tablet gaat dus dezelfde kant op als de smartphone, waar Android-toestellen de iPhone inhaalden. In Nederland knabbelen met name Asus, Archos en Samsung aan het marktaandeel van Apple.

Amazon Kindle FireAmazon Kindle Fire

Kindle Fire

Maar de meest succesvolle concurrenten zijn veel goedkoper dan de iPad. In de VS scoorde de Kindle Fire van Amazon; een 7 inch tablet pc van 199 dollar waarvan in korte tijd 4 miljoen exemplaren verkocht werden. Ter vergelijking: Apple verkocht in het laatste kwartaal 15 miljoen iPads. Amazon bereidt een Europese versie voor (in het Verenigd Koninkrijk) en zou met een 9 inch Kindle Fire op de markt komen - niet zo vreemd gezien het lezerspubliek van Amazon.

 

De Kindle Fire draait op Android maar dat lijkt in de verste verte niet op de Android-versies die concurrenten als Samsung, Sony, Acer of Asus aanbieden. Net als de Kindle e-reader is de Kindle Fire verbouwd tot een draagbare kassa van Amazons webwinkel waarmee elke digibeet boeken, films en muziek kan aanschaffen bij een vertrouwd adres.

De meeste data wordt bewaard op webservers en daardoor heeft de Kindle Fire genoeg aan 8 GB geheugen. Dat scheelt in de kosten. Amazon verkoopt het apparaat nog wel met een klein verlies – naar schatting 10 dollar – maar maakt dat weer goed met z’n winkelverkopen.

Samsung Galaxy Tab 2

In navolging van Amazon komt ook Samsung, Apples belangrijkste concurrent, met een goedkope tablet. Tot nu toe presenteerde de Koreaanse elektronicagigant chique alternatieven voor de iPad, van 500 euro  of meer. Deze week kwam Samsung alvast met de aankondiging van een 7 inch tablet pc – de Galaxy Tab 2 – die in zijn instapversie rond de 300 euro zal kosten.

De Galaxy Tab 2 is een van eerste tablet pc’s die overweg kan met Android 4.0, de meest recente versie van Googles besturingssysteem. Dat is goed nieuws voor gadgetfreaks: zij kunnen dit apparaat met hun gezicht ontsluiten in plaats van met een pincode. Leuke gimmick, die face recognition. Tegelijkertijd moet Android 4.0 de softwareontwikkelaars helpen om hun apps in één keer geschikt te maken voor smartphones en tablet pc’s.

 

Om ook de gewone consument te vangen moet Samsung nog meer energie steken in zijn digitale winkels, de Music Hub, Readers Hub en Video Hub. Amazon heeft daar een voorsprong, omdat het kan voortborduren op miljoenen klanten die al bij de website bestelden. Het succes van de Kindle Fire bewijst dat je de iPad en z’n iTunes en App Store maar op één manier kunt verslaan: koppel een spotgoedkoop apparaat aan een uitpuilende etalage vol digitale media.

Wachten op Microsoft

Apple, Google, en wat gebeurt er met Microsoft? Van Windows tablets hoeven nog weinig te verwachten zolang Windows 8 nog niet uit is. Deze versie van het besturingssysteem is geschikt voor zowel desktop pc’s en laptops als apparaten met een aanraakscherm. Windows 8 verschijnt op zijn vroegst eind dit jaar op de markt. Er is nu al wel een goedwerkende testversie te downloaden die over enkele weken weer een upgrade krijgt.

 

Bekijk hier de specificaties van de Samsung Galaxy Tab 2

Bekijk hier de specificaties van de Kindle Fire

 

 

 

 

 

 


 

 

    • Marc Hijink