Cel en boete voor Eternit in Italië na asbestdoden

Een Zwitserse miljardair en een Belgische baron zijn maandag in Turijn tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld en 95 miljoen euro schadevergoeding. Ze waren in de jaren ’60, ’70 en ’80 slordig met veiligheidsvoorschriften in hun Italiaanse asbestfabrieken en worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van bijna 2.000 mensen.

De twee waren eigenaar van de in 1986 failliet verklaarde bedrijf Eternit dat op vier plaatsen in Italië asbest produceerde. Volgens justitie is het vonnis „historisch” en kan het wereldwijd precedentwerking hebben voor veilig werk.

Na acht jaar procederen en nog veel langer actievoeren werden de twee uiteindelijk schuldig bevonden. Nabestaanden en chronisch zieken in de rechtszaal barstten in huilen uit en applaudisseerden.

Daarna had de rechter drie uur nodig om alle 2.900 namen op te lezen van nabestaanden en zieken. Zij krijgen allemaal 30.000 euro plus wat hen nog in civiele procedures zal worden toegekend.

Veel nabestaanden woonden de afgelopen jaren al 65 rechtszittingen bij. In het stadje Casale Monferrato in Piemonte stond een van de vier vestigen van Eternit. De resten van de asbestproductie werden er jarenlang geloosd langs de rivier en gemengd met tuinaarde. Kinderen speelden er mee. Nog altijd sterven er elk jaar 50 inwoners als gevolg van kanker door asbestbesmetting.

De twee industriëlen gaan in hoger beroep. De Zwitserse eigenaar, Stephan Schmidheiny (64), is nu met pensioen, opereert vooral als filantroop. De 91-jarige Belgische baron Jean Louis Marie Ghislain de Cartier de Marchienne was aandeelhouder en topman van Eternit. Beiden verschenen nooit ter zitting en laten via hun advocaten weten zich niet verantwoordelijk te voelen.