Beslissing over nieuwe noodlening Griekenland uitgesteld

Een vrouw bedelt voor de nationale bank van Griekenland in Athene. Een beslissing over nieuwe noodsteun aan het land werd vandaag uitgesteld. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden van aanstaande woensdag is uitgesteld. Tijdens de vergadering over financiële hulp aan Griekenland zou er een besluit worden genomen over een tweede noodlening van 130 miljard euro. Omdat Athene nog niet aan alle eisen voldoet kan dat besluit nu nog niet worden genomen, meldt persbureau AP.

Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, is het nog niet duidelijk hoe Griekenland de toegezegde 325 miljoen euro aan extra bezuinigingen gaat regelen. Zondag stemde het parlement in Athene al in met 3,3 miljard euro aan bezuinigingen en hervormingen. Daarbij kwam het rondom het parlement tot hevige rellen. De politie werd bestookt met brandbommen, vuurwerk en stukken marmer van de muren van hotels, banken en warenhuizen. Zeker zeven gebouwen gingen in vlammen op.

Samarás wil nog geen schriftelijke garantie geven

Een andere eis van de ministers van Financiën is dat de leiders van de Griekse regeringspartijen de schriftelijke garantie geven dat ze de extra bezuinigingen en hervormingen ook zullen uitvoeren. Persbureau Reuters meldt dat de Griekse conservatieve partijleider Antonis Samarás dit nog weigert te doen.

In plaats van de vergadering zullen de ministers woensdag een teleconferentie houden. Maandag is een nieuwe vergadering gepland. Zonder de financiële hulp is Athene volgende maand failliet.

    • Lex Boon