Ben Okri hekelt voormalig redacteur

Ben Okri (Foto AFP)

De Nigeriaanse dichter en schrijver Ben Okri, in 1991 de winnaar van de Booker Prize voor zijn boek The Famished Road, ligt in de clinch met zijn voormalige redacteur, zo meldt The Guardian.
Robin Robertson, de redacteur in kwestie, lijdt volgens Okri aan zelfoverschatting. Hiermee  reageert hij op een interview in The Telegraph, waarin Robertson, die ook dichter is, uit de doeken deed wat hij allemaal veranderde aan een in 1988 gepubliceerd boek met korte verhalen van Okri, getiteld Stars of the New Curfew.

Robertson zou naar eigen zeggen enkele dialogen in het boek hebben herschreven, omdat het in Stars of the New Curfew gebezigde dialect uit de Nigeriaanse hoofdstad Lagos, niet overtuigend genoeg door Okri was opgeschreven. Robertson zei verder nog dat er ook nog  wel een paar dichters zijn “die hem nodig hebben om de gedichten voor hun te schrijven”.

Okri schreef een brief aan The Telegraph, waarin hij ontkent dat de verhalen uit Stars of the New Curfew herschreven zijn. “Enerzijds is het waar dat Robertson een goede redacteur is, maar van anderzijds heeft hij ook de neiging zijn eigen betekenis te overschatten. Ik vind het jammer dat Robertson de behoefte voelt om zulke zaken te beweren. ”

Volgens Okri zou Robertson niet in staat zijn om de dialogen te herschrijven. “Een kleine vergelijking met de Nigeriaanse dialogen in Incidents at the Shrine, een eerder boek van mij, zal dat uitwijzen. Men moet een beetje medelijden hebben met iemand die het harde werk van anderen probeert op te eisen.”

    • Sebastiaan Kort