Belgische havens liggen stil door actievoerende loodsen

Het scheepvaartverkeer in de havens van Zeebrugge en Antwerpen ligt zo goed als stil. Vannacht legden de loodsen daar het werk stil uit protest tegen de voorgenomen pensioenhervormingen. Vandaag is er een ‘langzaamaanactie’: men werkt wel, maar volgens de werktijden van een kantoorbaan.

Belgische havens liggen vandaag stil door actievoerende loodsen. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het scheepvaartverkeer in de havens van Zeebrugge en Antwerpen ligt zo goed als stil. Vannacht legden de loodsen daar het werk neer uit protest tegen de voorgenomen pensioenhervormingen. Vandaag is er een ‘langzaamaanactie’: men werkt wel, maar volgens de werktijden van een kantoorbaan.

De loodsen, die ervoor zorgen dat schepen op een veilige manier de havens kunnen bereiken, zijn het niet eens met de geplande pensioenhervormingen. De Belgische regering is van zins de pensioenleeftijd met twee jaar te verhogen, maar de loodsen willen dat dat niet op hen van toepassing is omdat ze, in tegenstelling tot andere ambtenaren, onregelmatige werktijden hebben.

Om het verschil te benadrukken wordt vandaag gewerkt volgens kantooruren. Men neemt ‘volgens het boekje’ maximale rusttijden op. Michel Defer van vakbond ACOD zegt tegen De Standaard:

“Als men niet wil erkennen dat de mensen onregelmatige en nachtelijke uren werken, werken wij zoals andere ambtenaren van negen - of in ons geval van acht - tot vijf. En ’s nachts kruipen we in ons bedje.”

Rond de zestig schepen konden door de stakingen en de langzaamaanacties de havens niet in. De werkonderbreking kost de haven van Antwerpen, een van de grootste ter wereld, een miljoen euro per uur.

    • Peter Zantingh