Bedankt, islam! Lang leve de boerka met bikini!

Als Vlaams Belang mij garandeert dat ik in Antwerpen tien mooie meisjes met bikini zie rondlopen, stem ik zeker op die partij.

Laatst werd ik gebeld door iemand van een radiozender uit Bagdad om me te vragen naar mijn mening over wat er met de dochter van Fieliep Deventer gebeurde. Ik begreep niet wie hij bedoelde, maar hij legde het mij op een Iraakse manier uit: „Die Belg die de islam haat.” Eigenlijk schaam ik me dat ik meteen wist wie hij bedoelde, maar daarna veranderde mijn gevoel van schaamte naar zorg. Ik was bang dat er iets ernstigs met haar was gebeurd, dat ze gegijzeld was door fundamentalisten. Maar de man stelde mij lachend gerust: „Ze staat in boerka en bikini op de foto.” „Wat?”, reageerde ik. „Typ bij een zoekmachine op internet in het Arabisch ‘Filip Dewinter boerka bikini dochter’ en je ziet het overal.”

En dat deed ik. Inderdaad, de foto was overal in de Arabische media verspreid. Ik opende een artikel van een fundamentalistische krant. Ze hadden niet de hele foto gepubliceerd, maar alleen het bovenste stuk, dus het hoofd met de boerka. Ik las de boze toon in het artikel: ‘Een van de Belgische politici die de islam haat liet het lichaam van zijn dochter ontkleden om meer stemmen te krijgen en hij liet haar hoofd met de boerka bedekken om de islam belachelijk te maken.’ Op een andere site stond de hele foto met een lang artikel over de geschiedenis van de islam in België. De schrijver eindigde zijn artikel zo: ‘Filip Dewinter moet trots zijn op zo’n mooie dochter en wij moeten ook trots zijn op zo’n religie, die haar hoofd beschermt voor de politieke ambitie van haar vader.’ Ergens anders las ik een artikel van een Arabische feministe, die niet alleen boos was op de islam, maar ook op de westerse wereld die nog steeds het vrouwenlichaam gebruikt als reclame. Ze schreef: ‘Als zijn dochter niet zo mooi was, had hij haar dan ook in zo’n reclame durven gebruiken?’ Daarna sprong ik van krant naar krant, van artikel naar reactie. Het mooiste wat ik las was op een website voor moderne Arabische jongeren: ‘Als er geen islam in België was, hadden wij meer genoten, niet alleen van de enorme schoonheid van het aantrekkelijke lichaam van het Belgische meisje, maar ook van de schoonheid van haar gezicht.’ Eronder stond tussen de reacties: ‘Juist door de islam konden wij die schoonheid zien. Ik ben klaar om wat ik aan geloof heb te betalen voor zo’n meisje.’ Na vele artikelen typte ik dezelfde woorden in het Nederlands. Ineens zag ik dat het meisje An-Sofie heet en dat ze het niet, zoals in een van de artikelen stond, had gedaan om haar studiekosten van te betalen, maar omdat ze geloofde in wat ze deed. Persoonlijk wil ik zeggen dat die foto voor mij een historische foto is, omdat ze de relatie tussen de islam en het Westen laat zien op een mooie – of te mooie – manier. Wel vraag ik me af waarom op het bovenstukje van de bikini staat: ‘vrijheid of islam?’ en op het broekje: ‘durven kiezen!’ Wat onder de bikini verstopt gaat, is de erotische kant, maar wat onder de boerka zit, is de persoon. Waarom staat er niets op de boerka? Is het hoofd niet belangrijk in die vrijheid? Jarenlang liep ik rond in Vlaanderen. Nooit heb ik ergens iemand in bikini zien lopen, zelfs op de plekken waar geen moslim woont of passeert. Om bikini’s te zien, moest ik altijd naar Oostende reizen, op een warme dag natuurlijk. Ik zag slechts de mooie gezichten van de Vlaamse vrouwen. Bedankt, islam, dat ik nu eindelijk kon zien wat de Vlaamse vrouwen onder hun jurkjes hebben. Lang leve boerka met bikini. Weg met boerka met lange baard. Als Vlaams Belang mij garandeert dat ik tien zulke mooie meisjes in Antwerpen met hun bikini zie rondlopen, dan ben ik verkocht en stem ik zeker voor Vlaams Belang.

Rodaan Al Galidi

Schrijver en dichter

    • Al Galidi