Bayrou wint Franse stem

Nu Sarkozy lonkt naar de rechtse kiezer stijgen de kansen van centrumpoliticus François Bayrou bij de Franse verkiezingen in april.

Alençon. Hij praat afgemeten, op vriendelijke toon, zonder echte stemverheffingen. Maar François Bayrou schuwt de grote woorden niet.

En die harde waarheid volgens Bayrou is: Frankrijk is een zinkend schip, maar de traditionele politici van links en rechts reageren onverschillig of met te avontuurlijke plannen. De boodschap slaat aan: in december stond Bayrou nog op minder dan 5 procent in de peilingen, maar sinds enkele weken haalt hij weer scores van 13 tot 15 procent.

In Alençon, een stad van 25.000 inwoners in het zuiden van Normandië, bezoekt Bayrou creatieve bedrijven. Het zijn de internetstart-ups waar Bayrou een zwak voor heeft. De boerenzoon stond een kwart eeuw geleden zelf aan de basis van Télematic, de eerste ‘digitale krant’, vol praktische informatie voor landbouwers.

„Deze sector is de enige die banen creëert. 700.000 in tien jaar. Geen enkele andere sector doet het beter. Dat moeten we dus meer stimuleren.”

Dat wil hij onder andere door twee jaar de sociale lasten af te schaffen voor nieuwe werknemers bij bedrijven met minder dan vijftig mensen in dienst. „Mijn enige maatregel die geld kost”, aldus Bayrou.

Hij neemt bewust afstand van de economische plannen van president Sarkozy en de socialistische presidentskandidaat François Hollande. Die zouden de dramatische economische situatie van het land – 1.600 miljard euro staatsschuld, 10 procent werkloosheid, een recordtekort van 70 miljard euro op de handelsbalans – alleen maar erger maken.

Bayrou profileert zich als het redelijk alternatief in het midden, met een plan voor de bevriezing van de staatsuitgaven, een ‘sobere overheid’ en stimulering van de creatieve economie. Vorige week kreeg hij nog lof van Sarkozy’s partij UMP voor dat economische programma. Eigenlijk hoort hij bij ons, zei minister van Financiën François Baroin.

Maar Bayrou heeft geen zin om in te gaan op die avances. Integendeel. „Dit is een gek, kwaadaardig plan, een staatsman onwaardig”, zegt hij als hij reageert op het uitgelekte plan van president Nicolas Sarkozy om een referendum te organiseren over de inperking van de rechten van werklozen.

François Bayrou stond altijd bekend als liberaal en centrum-rechts. Maar erg hartelijk waren de relaties nooit nadat Bayrou in 2002 niet deelnam met zijn toenmalige partij UDF aan de grote fusie die leidde tot de oprichting van de rechtse UMP.

Bayrou hoopt dat de verrechtsing van Sarkozy, zichtbaar in de voorbije campagneweken, hem nu in de kaart speelt. „Sarkozy neemt hier een groot risico en ik weet zeker dat een groot deel van republikeins rechts het hier niet mee eens is. Wij staan voor een solidaire samenleving. Het in stand houden van die solidariteit bereik je niet met zo’n referendum”, aldus Bayrou. Hij ziet zich gesteund door een hard rapport van de Franse Algemene Rekenkamer, dat woensdag werd gepresenteerd. „Onafhankelijke magistraten die ons ervoor waarschuwen dat we afstevenen op een regelrechte catastrofe, iets waar ik al ruim tien jaar op hamer. Wij hebben een torenhoge staatss chuld, we zijn Europees kampioen overheidsuitgaven en zijn het enige land van de Europese Unie dat meer invoert dan uitvoert. Je hoeft geen econoom te zijn om in te zien dat we zo onze sociale welvaart niet kunnen behouden.”

En wat zit er in voor mij, vraagt een arbeider van Carrier, een groot familiebedrijf dat innoveert met elektrische schoolb ussen. „Wanneer gaat mijn loon weer stijg en?” 

Bayrou spreekt ook hier zijn ‘harde waarheid’ en probeert de arbeider enig realisme bij te brengen. „Ik kan jou geen financiële beloften doen”, krijgt de arbeider te horen. „Ik kan alleen proberen banen te behouden en nieuwe te creëren”, zegt Bayrou.

Alleen al het hebben van een baan is in deze tijd het grootste goed, drukt Bayrou de arbeider op het hart.

Het is niet helemaal het antwoord waarop de arbeider had gehoopt. Maar hij neemt afscheid met een welgemeend ‘bon courage’.

Sterkte.

    • Dirk Vandenberghe