Barça met een been in kwartfinale Champions League

Lionel Messie wordt gefeliciteerd met zijn derde doelpunt van de avond. Foto AP / Martin Meissner

Barcelona heeft vanavond een flinke stap gezet richting de laatste acht van de Champions League. De Catalanen wonnen het eerste duel in de achtste finale met 3-1 bij Bayer Leverkusen. Alexis Sanchez was met twee treffers de grote man, Lionel Messi maakte het derde doelpunt. Michal Kadlec tekende voor de Duitse treffer. Woensdag 7 maart is de return in Camp Nou.

Leverkusen had in de eerste helft maar een doel voor ogen en dat was het spel van Barcelona met een verdedigende tactiek ontregelen, meldt persbureau Novum. Daar slaagden de Duitsers goed in. Barcelona had weliswaar veel meer balbezit, maar tot kansen leidde dat nauwelijks. Toch kwam Barça vlak voor rust op voorsprong. Lionel Messi vond eindelijk een gaatje achter de Leverkusen-defensie en Sanchez schoot diagonaal raak.

Amusementswaarde omhoog in tweede helft

Na rust legde Leverkusen meer aanvallende intenties op de mat. Bij het eerste echte gevaar leverde dat meteen een doelpunt op. Barcelona-linksback Eric Abidal liet zich op de achterlijn aftroeven, waarna Kadlec raak kopte.

De bezoekers stelden snel orde op zaken. Met een prachtige steekpass werd Sanchez vrijgespeeld en wederom faalde de Chileen niet. Omdat de Duitsers in het tweede bedrijf meer van eigen kracht uitgingen, ging de amusementswaarde van het duel wel omhoog.

Leverkusen kreeg een aantal goede kansen op de gelijkmaker. Renato Augusto zag zijn inzet echter gekeerd worden door goalie Victor Valdes, terwijl Gonzalo Castro via de handen van diezelfde Valdes de paal raakte. Nadat beide ploegen nog een goede kans gemist hadden, gooide Messi het duel op slot. De Argentijn schoot op aangeven van Dani Alves raak. Even daarvoor had hij na een prachtige solo nog de paal geraakt.

Lyon wint van APOEL

Olympique Lyon heeft boekte vanavond een nipte zege geboekt op APOEL Nicosia. De Fransen wonnen het eerste duel van de achtste finale in eigen huis met 1-0. Alexandre Lacazette verschafte zijn ploeg een gunstige uitgangspositie voor de return over drie weken in Cyprus.

Lyon was in de eerste helft beter dan APOEL, maar scoorde alleen niet. Dat mocht vooral Lacazette zich aanrekenen. De 30-jarige aanvaller liet twee goede kansen onbenut. Twaalf minuten na rust kreeg Lacazette zijn doelpunt alsnog, nadat zijn schot van richting was veranderd. Even daarvoor had Ederson nog een prima kans gemist.

In de slotfase ging Lyon, dat zich door een discutabele zege bij Dinamo Zagreb ten koste van Ajax plaatste voor de knock-outfase, nog op jacht naar een tweede treffer, maar gescoord werd

    • Lex Boon