Montenegro roept noodsituatie uit na zwaarste sneeuwval ooit

Meer dan een halve meter sneeuw in de straten van Podgorica. De strenge winter in de Balkan heeft al aan zeker 54 mensen het leven gekost. Foto AFP / Savo Prelevic

Montenegro heeft de noodsituatie uitgeroepen en de NAVO om hulp gevraagd in verband met extreme sneeuwval. Sinds in 1949 begonnen werd met metingen is er nog niet zoveel sneeuw gevallen.

Het vliegveld in de hoofdstad Podgorica werd gisteren gesloten nadat er 57 centimeter was gevallen. Diverse lawines veroorzaakten noodsituaties. De politie haalde gisteren vijftig passagiers uit een trein die twee dagen eerder was bedolven.

De NAVO-militairen die in Montenegro gestationeerd zijn vanwege het conflict tussen Serviërs en Albanese Kosovaren werden verzocht hulp te verlenen. Dit bleek in eerste instantie niet te doen omdat helikoptervervoer door een storm onmogelijk was.

De Balkan beleeft de strengste winter in tientallen jaren. In de buurstaat Kosovo vielen negen doden bij een lawine, maar een meisje van vijf ontsnapte er aan de dood:

    • Jules Seegers