Winters tafereel in de haven van Rotterdam

NOVUM91:WINTERWEER ZORGT VOOR BIJZONDERE BEELDEN:ROTTERDAM;12FEB2012-IJsgang in de Rotterdamse haven.Novum/ks/str.Kees Spruijt Novum KEES SPRUIJT

Zelfs op de bevaarbare waterweg in de Rotterdamse haven lag dit weekend een ijslaagje – iets wat bijna nooit voorkomt. Intussen zochten Nederlanders dit weekend massaal nog gauw het ijs op.

Zo werd in Amsterdam zaterdagavond voor het eerst in vijftien jaar de Keizersrace gehouden. Langs de Amsterdamse Keizersgracht verzamelden zich duizenden mensen om de sprintwedstrijd te bekijken. Deelnemers legden een afstand van 150 meter af tussen de Leidsestraat en de Nieuwe Spiegelstraat. Er waren enkele professionele schaatsers bij, zoals Jan Bos bij de heren en Annette Gerritsen bij de dames.

Ook gingen voor het eerst in twintig jaar weer mensen met paarden het IJsselmeer op. Dat gebeurde in de Arrensleetocht bij Hindelopen, waar het ijs dik genoeg was om achttien grote Friese paarden te houden. De folklore was met een dansgroep in klederdracht en een viswijvenkoor compleet.

Op veel plekken in Nederland werden dit weekend toertochten georganiseerd. Een van de mooiste was waarschijnlijk de schaatsmolentocht zaterdag in Alblasserwaard. Die ging onder meer langs de molens van Kinderdijk over de afstanden 25, 50 en 75 kilometer.

En dan waren er natuurlijk nog de mensen die niet konden accepteren dat de Elfstedentocht niet doorging. Zij reden de beroemde tocht op eigen houtje.

Het goede schaatsweer eiste ook slachtoffers. Zaterdag behandelde het Medisch Centrum Leeuwarden ongeveer honderd ‘ijspatiënten’. Onder de gewonden waren er 44 met een gebroken pols, 15 met een hersenschudding, 14 met een schouderblessure,12 met een hoofdwond en 8 met een elleboogblessure.

Ook in andere delen van het land liepen schaatsers verwondingen op. Zo botsten zaterdagochtend op het Veluwemeer twee schaatsers op elkaar. Een van hen, een 57-jarige man uit Dalen, is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Hij liep een schedelbasisfractuur op.

Sinds gisteren is de dooi ingevallen.