Weeralarm in noordwesten afgezwakt naar code geel

In Noord-Brabant en Limburg is het plaatselijk nog zeer glad door ijzel. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het weeralarm dat het KNMI vanochtend voor het hele land afgaf is in Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland afgezwakt naar een weerwaarschuwing. In het oosten, midden en zuiden van het land is het plaatselijk nog erg glad door ijzel, waarschuwt het KNMI. Ook komt daar nog zeer dichte mist voor.

De rest van Nederland wordt tussen 10.00 en 11.00 uur afgezwakt naar code geel, zei een woordvoerder op Radio 1. Hij wilde er niet aan dat code rood ten onrechte is afgegeven. Er was volgens hem genoeg reden toe.

Bron KNMIBron KNMI

Aantal verkeersongelukken valt mee

Het aantal ongelukken in de spits viel volgens de Verkeersinformatiedienst relatief mee. “Wij telden in de ochtendspits veertig aanrijdingen op de snelwegen. Het waren er meer dan op een normale maandag, maar gezien het weer mogen we niet klagen. De afgelopen nacht waren er alleen al in Zuid-Holland 111 aanrijdingen.”

Op het hoogtepunt stond er rond 08.15 uur 429 kilometer file, terwijl normaal een piek van 225 kilometer wordt bereikt. Daarmee kan worden gesproken van een zeer zware ochtendspits. Daarna nam de filelengte snel af. Ook de gladheid neemt volgens de VID snel af. “Het wordt warmer en het zout wordt nu goed ingereden.”

Snelheidslimieten

Op veel snelwegen werd op de matrixborden een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur aangegeven. Enige tijd gold die limiet op alle snelwegen in Zuid-Holland. “Het kon verraderlijk glad zijn”, legt de VID uit. Op veel locaties is de snelheid inmiddels verhoogd naar 70 kilometer per uur.

Ten zuiden van Rotterdam en rond Arnhem viel neerslag op een bevroren wegdek, waardoor het erg glad werd. Rond Nijmegen was sprake van zeer dichte mist.

    • Marije Willems