VN: Veiligheidsraad faalt in beleid Syrië - opnieuw doden in Homs

Ook vandaag verzamelden zich duizenden demonstranten in de Syrische stad Homs. Foto Reuters

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vindt dat de Veiligheidsraad gefaald heeft omdat de resolutie over Syrië niet werd aangenomen. Dit heeft de Syrische overheid volgens de Vergadering “aangemoedigd een blinde aanval op Homs te lanceren.”

In navolging van de Arabische Liga gisteren vergadert de Algemene Vergadering van de VN vandaag over een nieuwe resolutie die de druk op de Syrische president Assad moet opvoeren. Hierin willen de VN en de Liga de krachten bundelen.

Gisteren legde de Arabische Liga in Kairo een nieuwe resolutie vast, en werd definitief dat de afgebroken waarnemersmissie niet wordt hervat. In de resolutie wordt de oppositie van Syrië gesteund, en krijgt het land flinke economische sancties opgelegd. Uit een verklaring uit Damascus blijkt dat de Syrische overheid het plan “volledig afwijst”, zo werd gisteravond duidelijk. Het doel van de Liga en de VN is om gezamenlijk te streven naar een vredige overdracht van de macht in het land.

VN-vertegenwoordiger Navi Pillay stelde vandaag vast dat de Veiligheidsraad heeft gefaald om internationale maatregelen te treffen in Syrië:

“Het falen van de Veiligheidsraad om een overeenstemming te bereiken over grote collectieve acties in Syrië lijkt de overheid in het land te hebben aangemoedigd om een ​​grootscheepse aanval op burgers te openen, in een poging om tegenstanders van het regime uit te schakelen.”

Nieuwe dodelijke bombardementen in Homs

Uit de belegerde Syrische stad Homs kwamen vandaag opnieuw berichten van dodelijke bombardementen. Zeker elf mensen zouden zijn omgekomen, zo meldt persbureau Reuters. Sinds de VN-resolutie werd afgewezen na een veto van China en Rusland is Homs het toneel van zware belegering. Volgens mensenrechtengroepen zijn er al honderden doden gevallen, maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging.

Algemene Vergadering geen vetorecht

Resoluties waarover in de Algemene Vergadering van de VN wordt gestemd hebben geen “legale status” zoals resoluties binnen de VN-Veiligheidsraad wel hebben. In de Algemene Vergadering bestaat ook geen vetorecht, maar de gevolgen van het negeren van een resolutie zijn dan ook kleiner dan de mogelijke gevolgen van het negeren van een resolutie van de Veiligheidsraad. Het aannemen van deze nieuwe VN-resolutie over Syrië zou daarom vooral symbolische waarde hebben.

    • Annemarie Coevert